ArchaiOptix & University of Cordoba
Romersk parfyme

Hvordan luktet romerne?

Spanske arkeologer fant en liten flaske med rester av ekte romersk parfyme i 2019. Etter grundige analyser kan forskerne nå avsløre hvordan romerne luktet for rundt 2000 år siden.

Parfymer var svært populære blant antikkens romere, og både kvinner og menn gjorde en dyd av å lukte godt.

Duftene ble utvunnet av en lang rekke forskjellige blomster og urter, men inntil nylig hadde arkeologer aldri funnet fysiske rester av romernes parfymer eller velduftende salver.

Det endret seg i 2019 da arkeologer fra universitetet i Córdoba fant et romersk gravkammer i forbindelse med boligbygging i den sørspanske byen Carmona.

Den store graven stammet fra det 1. århundret e.Kr. og inneholdt et stort antall urner og gravgods – blant annet en liten flaske som var så godt forseglet at den fortsatt inneholdt det som så ut til å være en godt bevart parfymert salve.

Den ca. 2000 år gamle salven ble gjenstand for flere avanserte undersøkelser for å identifisere ingrediensene, og forskerne kunne konkludere med at salven inneholdt en eterisk olje i tillegg til olivenolje.

Oljen kom fra planten patchouli. Den er kjent for å ha en intens, eksotisk, moskusaktig og lett jordslått duft, som også i dag brukes i parfymer.

Romersk parfyme

Analyser av innholdet i en liten parfymeflaske viser at romerne luktet av blant annet planten patchouli.

© ArchaiOptix & University of Cordoba

Første funn av romersk parfyme

«Selv om arkeologiske utgravninger har funnet et stort antall krukker som ble brukt til å lagre parfymer og salver i antikkens Roma, er kunnskapen vår om den kjemiske sammensetningen eller opprinnelsen til stoffene de inneholdt, begrenset. Så vidt vi vet, er dette første gang en parfyme fra romertiden er identifisert», skriver forskerne i sin vitenskapelige artikkel.

Patchouliplanten stammer fra Sørøst-Asia, og den eteriske oljen må derfor ha blitt importert tusenvis av kilometer til Spania.

Forskerne konkluderer derfor med at eierne av graven må ha vært velstående og trolig tilhørt aristokratiet.