HS2
Romersk grav

Hvorfor ble romerske lik gravlagt med hodet ved føttene?

Rundt om i England har arkeologer i de senere årene funnet et stort antall romerske graver hvor de døde er blitt halshugget – og har fått plassert hodet mellom beina. Skikken kan skyldes lokal overtro.

Britiske arkeologer gjorde store øyne da de under en rutineutgraving i forbindelse med byggingen av en rekke nye boliger snublet over et romersk gravsted omtrent 80 km nord for London.

Gravstedet er fra rundt 300 e.Kr. og inneholdt de jordiske levningene av 17 personer. Av disse hadde 11 fått fjernet hodet, som var sirlig plassert ved føttene til den avdøde.

Engelske arkeologer har også tidligere funnet flere gravlagte fra romertiden med hodet plassert i feil ende. Blant annet gravde arkeologer ut hele 40 døde som var stedt til hvile på identisk måte i det sørlige England i februar 2022.

Romersk grav

Rundt om i England har arkeologer funnet flere halshuggede døde i forbindelse med bygging av nye boliger, veier og jernbaner.

© HS2

Halshugging frigjorde sjelen

Selv om den makabre gravskikken tilsynelatende var utbredt blant de romerske britene, kan ikke forskerne svare klart på årsaken til den.
En opplagt teori er at de døde var kriminelle som ble straffet ved å få hodet hugget av.

Men den britiske arkeologen Andy Peachey er ikke enig i den tolkningen:

«Snittet gjennom halsen er blitt utført etter døden og er sirlig plassert like bak kjeven. En henrettelse ville ha skåret lenger nede på halsen og med en voldsom kraft som vi ikke kan se på de avdøde», sier Peachey.

Halshugging kan derfor være en levning etter de hedenske tradisjonene som preget England før romerne invaderte området i 43 e.Kr. Antagelig skulle halshuggingene frigjøre sjelen, som ifølge lokale keltiske stammer ble holdt innesperret i hodet.