Pompeii Archaeological Park/EPA-ETE

Intakt paradevogn funnet i Pompeii

Stallen som vognen sto i, brant og styrtet sammen, og lavaen begravde alt, men den 2000 år gamle romerske vognen er likevel uhyre godt bevart.

Utgravningene i den antikke romerske byen Pompeii har i de seneste år vært plaget av røvere som graver tunneler for å stjele kostbarheter. Det var da de oppdaget to røvertunneler i januar at arkeologene kom på sporet av en prektig vogn i stallen til en villa i forstaden Civita Giuliana i Pompeii.

Og så fikk de det travelt med å berge funnet som røvertunnelene akkurat hadde passert på høyre og venstre side. Snart dukket det øverste av vognen opp, og mens politiet lå på lur etter røverne, fortsatte utgravningene.

Pompeiis undergang ble arkeologenes gevinst

Gips ble helt ned i revner i den størknede lavaen for å lage avstøpninger som kunne avsløre hva varmen hadde ødelagt under vulkanutbruddet i år 79 e.Kr.

Etter noen ukers utgraving skjønte arkeologene at de hadde gjort et kupp: den mest intakte romerske paradevognen som noensinne er funnet.

VIDEO: Se forskernes 360-graders tur rundt vognen.

Røverne gikk i fellen

Jernbeslagene på hjulene hadde overlevd flammehavet, og det hadde de vakre dekorasjonene på sidene av vognen også gjort. Gipsavstøpningene avslørte dessuten hvor rep hadde sittet og gjenskapte vognens bunn, sider og tak av ekeplanker.

Vognen er en såkalt pilentum – en stor hestevogn som fine romerske fruer ble kjørt omkring i. Den hadde åpninger i sidene, og det lå myke puter på gulvet. Ifølge romersk lov var pilentum så fornem en vogn at det bare var tillatt å bruke den under religiøse festligheter.

Politiet i Pompeii jubler også, for de mener at de nå har arrestert de røverne som hadde boret de ulovlige tunnelene.