Ernesto Ruscio/Getty Images

Keiser Caligulas mosaikk endte opp som sofabord på Manhattan

En uvurderlig mosaikk fra keiser Caligulas tid hadde forsvunnet i et halvt århundre. Men så kom marmor- og steinekspert Dario del Bufalo på sporet av den sjeldne mosaikken.

En forsvunnet mosaikk fra keiser Caligulas tid har kommet hjem til Italia. Det melder nettmediet The Archeology News Network.

Mosaikken stammer fra et av to gigantiske skip – flytende palass – som Caligula hadde liggende på Nemi-sjøen.

Nemi-djøen ligger ca. 10 km sørøst for Romas ytre forsteder.

© Shutterstock

I 1929 fikk Italias diktator Benito Mussolini berget restene av de to skipene og stilte dem ut på et museum nær innsjøen. Museet gikk opp i flammer under 2. verdenskrig, men før det var en 1,5 m2 mosaikk blitt sendt til Roma.

Tilfeldig setning satte ekspert på sporet

Her ble den oppbevart til 1950-årene, da mosaikken forsvant sporløst. Først et halvt århundre senere dukket den opp igjen. Det skjedde etter at marmor- og steineksperten Dario Del Bufalo holdt et foredrag i New York i forbindelse med en bokutgivelse i 2013. Her overhørte han en kvinne nevne et bilde i boka.

"Det er Helens mosaikk!" sa hun.

Mosaikken kan nå ses på et museum for romerske skip i Nemi i Italia.

© Ernesto Ruscio/Getty Images

Bufalo undersøkte saken nærmere, og det viste seg at en antikvitetshandler ved navn Helen Fioratti var i besittelse av mosaikken: Hun brukte den som sofabord.

Fioratti hadde kjøpt mosaikken mens hun bodde i Italia i 1960-årene. Etter en restaurering har mosaikken blitt utstilt på Museo delle Navi Romane i byen Nemi.