Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Keiser Caligulas mosaikk endte opp som sofabord på Manhattan

En uvurderlig mosaikk fra keiser Caligulas tid hadde forsvunnet i et halvt århundre. Men så kom marmor- og steinekspert Dario del Bufalo på sporet av den sjeldne mosaikken.

Ernesto Ruscio/Getty Images

En forsvunnet mosaikk fra keiser Caligulas tid har kommet hjem til Italia. Det melder nettmediet The Archeology News Network.

Mosaikken stammer fra et av to gigantiske skip – flytende palass – som Caligula hadde liggende på Nemi-sjøen.

Nemi-djøen ligger ca. 10 km sørøst for Romas ytre forsteder.

© Shutterstock

I 1929 fikk Italias diktator Benito Mussolini berget restene av de to skipene og stilte dem ut på et museum nær innsjøen. Museet gikk opp i flammer under 2. verdenskrig, men før det var en 1,5 m2 mosaikk blitt sendt til Roma.

Tilfeldig setning satte ekspert på sporet

Her ble den oppbevart til 1950-årene, da mosaikken forsvant sporløst. Først et halvt århundre senere dukket den opp igjen. Det skjedde etter at marmor- og steineksperten Dario Del Bufalo holdt et foredrag i New York i forbindelse med en bokutgivelse i 2013. Her overhørte han en kvinne nevne et bilde i boka.

"Det er Helens mosaikk!" sa hun.

Mosaikken kan nå ses på et museum for romerske skip i Nemi i Italia.

© Ernesto Ruscio/Getty Images

Bufalo undersøkte saken nærmere, og det viste seg at en antikvitetshandler ved navn Helen Fioratti var i besittelse av mosaikken: Hun brukte den som sofabord.

Fioratti hadde kjøpt mosaikken mens hun bodde i Italia i 1960-årene. Etter en restaurering har mosaikken blitt utstilt på Museo delle Navi Romane i byen Nemi.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul