Keiser Caligulas mosaikk endte opp som sofabord på Manhattan

En uvurderlig mosaikk fra keiser Caligulas tid hadde forsvunnet i et halvt århundre. Men så kom marmor- og steinekspert Dario del Bufalo på sporet av den sjeldne mosaikken.

En uvurderlig mosaikk fra keiser Caligulas tid hadde forsvunnet i et halvt århundre. Men så kom marmor- og steinekspert Dario del Bufalo på sporet av den sjeldne mosaikken.

Ernesto Ruscio/Getty Images

En forsvunnet mosaikk fra keiser Caligulas tid har kommet hjem til Italia. Det melder nettmediet The Archeology News Network.

Mosaikken stammer fra et av to gigantiske skip – flytende palass – som Caligula hadde liggende på Nemi-sjøen.

Nemi-djøen ligger ca. 10 km sørøst for Romas ytre forsteder.

© Shutterstock

I 1929 fikk Italias diktator Benito Mussolini berget restene av de to skipene og stilte dem ut på et museum nær innsjøen. Museet gikk opp i flammer under 2. verdenskrig, men før det var en 1,5 m2 mosaikk blitt sendt til Roma.

Tilfeldig setning satte ekspert på sporet

Her ble den oppbevart til 1950-årene, da mosaikken forsvant sporløst. Først et halvt århundre senere dukket den opp igjen. Det skjedde etter at marmor- og steineksperten Dario Del Bufalo holdt et foredrag i New York i forbindelse med en bokutgivelse i 2013. Her overhørte han en kvinne nevne et bilde i boka.

"Det er Helens mosaikk!" sa hun.

Mosaikken kan nå ses på et museum for romerske skip i Nemi i Italia.

© Ernesto Ruscio/Getty Images

Bufalo undersøkte saken nærmere, og det viste seg at en antikvitetshandler ved navn Helen Fioratti var i besittelse av mosaikken: Hun brukte den som sofabord.

Fioratti hadde kjøpt mosaikken mens hun bodde i Italia i 1960-årene. Etter en restaurering har mosaikken blitt utstilt på Museo delle Navi Romane i byen Nemi.