Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

“Keiser Nero brente Roma ned til grunnen”

Da store deler av Roma brenner i 64 e.Kr., faller mistanken snart på den vanvittige keiser Nero som angivelig spilte musikk under brannen.

I juli i år 64 e.Kr. brøt det ut brann i noen boder bak Romas mektige hesteveddeløpsbane. Store deler av byens hus var bygget av tre, så flammene spredte seg raskt til nye boligområder.

Brannen raste i over en uke, tusenvis ble hjemløse, og mange mistet livet. Den romerske forfatteren Sveton var slett ikke i tvil om at keiser Nero var skyld i katastrofen:

“Han tente på byen under dekke av misnøye med de gamle, stygge bygningene og de trange, svingete gatene,” skrev Sveton (70-130 e.Kr.) i sitt verk om Romas keisere.

Vanvittig keiser jublet fra sitt tårn

“Han betraktet brannen fra Maecenas-tårnet og jublet – som han sa – over flammens skjønnhet mens han sang hele diktet Plyndringen av Ilium iført sceneklærne sine”, fnyste Sveton, som arbeidet i den keiserlige administrasjonen og foraktet skuespillere,
akkurat som alle andre i Romas elite.

Men den kritiske Sveton måtte likevel medgi at Nero gjenreiste byen i stein slik at den ble mer brannsikker. Sveton nevnte også at keiseren for egne midler bygget verandaer med flate tak som gjorde det mulig å slukke en brann i de øverste etasjene.

FOR OG IMOT: Hevn eller fakta

Nero skal ha stått bak flere drap: Han fikk sin mektige mor drept og tok livet av sin gravide kone, Poppaea Sabina, som ble omtalt som Romas vakreste kvinne.

© Granger/Imageselect

KONKLUSJON: Keiseren ble svertet av Romas overklasse

Bybranner var ikke noe særsyn i det gamle Roma, der husene sto tett og innbyggerne måtte tenne opp for å lage mat og drive verkstedene sine.

En omfattende bybrann kunne derfor lett inntreffe uten at det fantes noen navngitt gjerningsmann. Sam­tidig er det også usikkert om brannen virkelig raserte ti av byens 14 distrikter. Omfanget kan også være over­drevet. Men vi får nok aldri noe helt pålitelig innblikk i Neros handlinger.

De eneste kildene som moderne historikere har, er oldtidens forfattere, og de hadde et klart motiv for å sverte ham: Ikke bare fordi han heller ville spille teater enn å herske, han påtvang også de rike tunge skatter og konfiskerte byggetomt­ene deres i Roma etter brannen.

Underklassen kommer ikke til orde i oldtidens kilder. Men alt tyder på at han var populær siden han bl.a. sørget for billige matvarer.

MYTEKNUSERNES DOM: Nero er nok uskyldig i brannen.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul