Keiser Neros sagnomsuste teater er endelig funnet i Roma

Den maktsyke keiser Nero spilte lyre da Roma brant og elsket å opptre som skuespiller. Nå har arkeologene trolig funnet hans sagnomsuste teater, der tilskuerne ble låst inne og beordret til å klappe.

Luftfoto av arkeologisk utgraving
© Soprintendenza Speciale Rome

På en byggeplass like ved Vatikanet i Roma har arkeologer funnet restene av et gammelt teater som mest sannsynlig ble bygget for Romerrikets siste keiser av Julius Cæsar og Augustus' slekt, Nero.

Romerske historikere som Plinius den eldre har skrevet om Neros teater, men arkeologer har ikke tidligere klart å finne ut hvor det lå for nesten 2000 år siden.

Tenåringskeiseren Nero, som regjerte fra 54 til 68 e.Kr., betraktet seg selv som en stor kunstner. Og i hans nybygde teater led romerne under sin maktsyke keisers kreative utfoldelser.

"Når Nero sang, fikk ingen lov til å forlate teateret, ikke engang av de mest presserende grunner. Derfor skal noen kvinner ha født barn i teateret, mens mange, utmattet av å lytte og juble, snek seg til å hoppe ned fra veggene fordi inngangsportene var låst, eller spilte døde og ble båret ut som om de skulle begraves", skrev historikeren Suetonius noen tiår etter keiserens død.

Nero begikk selvmord da han oppdaget at livgarden hadde vendt seg mot ham. "Hvilken kunstner dør med meg!" skal ha vært hans berømte siste ord.

Prestisjefylt palass funnet, men ikke mystisk teater

I løpet av halvannet tiår ved makten hadde keiseren gjort seg aldeles upopulær blant Romas maktelite fordi han heller ville spille musikk og resitere poesi enn å lede verdens største imperium.

Samtidig tømte han rikets statskasse ved å holde storslåtte fester, og etter Romas store brann fikk han reist et nytt keiserpalass på over en million m² og en 35 meter høy, forgylt bronsestatue av keiseren selv som utsmykning i slottsgården.

Flisegulv og fresco i ruin

Arkeologene har bl.a. funnet et godt bevart flislagt gulv og restene av freskomalerier på en vegg. Det tyder på at stedet tilhørte en svært rik person.

© Soprintendenza Speciale Rome

Palasset, som sto som en enorm og pinlig påminnelse om Neros overforbruk, ble skrotet ti år etter den gale keiserens død, og på 1500-tallet ble restene gjenoppdaget.

Arkeologene har til gjengjeld brukt ytterligere 500 år på å finne Neros mystiske teater, som bare Plinius den eldre nevner direkte, mens andre historikere som Suetonius henviser indirekte til det.

Ruiner dukker opp under renessansepalé

Men nå mener forskerne at de endelig har funnet teateret under gårdsplassen til renessansepalasset Palazzo Della Rovere, som er ved å bli ombygget til luksushotell.

Paleet ligger på tomten der Agrippina den eldres hage lå på vestsiden av Tiberen. Hun var barnebarn av keiser Augustus, mor til Caligula og Neros bestemor.

Arkeologene har bl.a. funnet restene av tilskuerplassene, som har reist seg i en halvsirkel rundt scenen i midten.

Det er også funnet glass, perler og flere musikkinstrumenter.

Teateret har vært rikt utsmykket med gullbelagte marmorsøyler, freskomalerier og intrikat mønstrede flisegulv, ifølge arkeologenes undersøkelser som har pågått siden 2020.

Siden 1940 har paleet – og det glemte keiserlige teateret – tilhørt Ridderordenen av den hellige grav i Jerusalem, men de har solgt deler av eiendommen til hotellkjeden Four Seasons, som nå bygger et luksushotell i de historiske omgivelsene.

Når Neros teater har blitt grundig undersøkt, skal det etter planen dekkes til igjen.

Marmorsøyler ligger i jorden

Forskere har også funnet verdifulle marmorsøyler fra det julo-claudiske dynastiet (fra 27 f.Kr. til 68 e.Kr.).

© Soprintendenza Speciale Rome