Emma Salvo/Museo Archeologico Baglio Anselmi
Skip ved Sicilia

Komplett romersk skip hentet opp fra havets bunn

Ved hjelp av et spesialbygd metallbur og spesielle flyteanordninger har italienske marinarkeologer hentet opp et romersk skip fra havets bunn. Skipet er ikke bare utrolig godt bevart, det skjuler også noen fantastiske funn.

I 2020 fant italienske marinarkeologer et utrolig godt bevart romersk handelsskip fra 200-tallet e.Kr.

Skipet lå på bare to meters dyp, 91 meter utenfor kysten av Sicilia, og var i så god stand at det nå har vært mulig å heve hele skroget samlet.

Den imponerende hevingen ble gjort ved å bygge et spesialtilpasset metallbur rundt funnet, som ble forseglet med nett og presenninger.

Ved hjelp av ulike flyteanordninger ble skipet så hevet svært forsiktig og deretter slept av skip til en havn 32 km unna, der det ble plassert i en stor ferskvannstank. Den gjorde det mulig å frakte skipet med lastebil til Museo Archeologico Baglio Anselmi i byen Marsala.

Her skal skipet gjennomgå en langvarig avsaltingsprosess, og treverket skal stabiliseres før det flyttes til museets laboratorium for restaurering.

Error in rendering text item widget:

       ## Skipet inneholdt noen fantastiske funn

Skipet har fått navnet *Marausa 2* etter et lignende skip som ble funnet et steinkast unna i 1999. Men dette "nye" skipet er enda bedre bevart.  

Før skipet ble hevet, hadde arkeologene brukt lang tid på å fjerne all lasten og rense det på ulike måter. Inne i skipet fant arkeologene rader med amforaer, og ifølge [pressemeldingen](https://www.regione.sicilia.it/la-regione-informa/beni-culturali-marausa-al-recupero-relitto-una-nave-romana-risalente-al-iv-secolo-dc {"target":"_blank»}) er også andre gjenstander av så høy kvalitet at de må betegnes som unike på verdensbasis. Arkeologene vil imidlertid ennå ikke avsløre hva disse gjenstandene er.
     

Nå skal restaureringsprosessen begynne, og den vil ta flere år. Men Museo Archeologico Baglio Anselmi vil gjøre den spesiell ved å la besøkende følge med på hele arbeidet.

Når det endelig er ferdig, er planen at det skal få sitt helt eget museumsrom, der det kan oppleves på nært hold sammen med all lasten.

Se hvor store deler av skipets trekonstruksjon som har overlevd 1800 år på havbunnen.