Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Legionær-rustning med dramatisk historie gravd ut

Arkeologene kaller platebrynjen fra Varus-slaget for intet mindre enn århundrets funn. Den 2000 år gamle rustningen er både komplett og godt bevart.

Roland Warzecha/kalkriese-varusschlacht.de

Romernes platebrynjer er best kjent fra bilder på triumfbuer, men arkeologiske funn av 2000 år gamle panserplater er uhyre sjeldne.

Derfor var begeistringen stor hos de tyske forskerne som kom på sporet av den eldste bevarte romerske platebrynjen i 2019.

Funnet ble gjort i Kalkriese 120 km vest for Hannover, der forskerne mener at det såkalte Varus-slaget fant sted i år 9. e.Kr. Her falt tre romerske legioner i bakhold og ble utslettet av en germansk hær.

Kort, Varusslaget, romere

Varus-slaget fant sted langt nord for Romerrikets grense. I dag heller mange moderne historikere til at hærene ikke - som hittil antatt - kjempet i Teutoburgerskogen, men derimot i Kalkriese, 70 km lenger nord.

© Shutterstock

Selv lærremmene på rustningen er bevart

I 2019 gravde de tyske forskerne opp en 500 kg tung jordklump med hele brynjen i så den ikke skulle ruste mens de langsomt avdekket den del for del.

Jordklumpen ble fraktet til et laboratorium der brynjen ble gravd fri under kontrollerte forhold.

Man er nå i ferd med å konservere brynjen, og de tyske forskerne fra Museum und Park Kalkriese betegner den som århundrets funn.

Alt fra lamellene (jernplatene) til spenner og rester av lærremmer har overlevd. Skulder- og brystplatene er allerede konservert, men platene som beskyttet magen, befinner seg ennå inn i jordklumpen.

Fra rustne plater til fedig brynje

Soldaten ble lenket

Noe tyder på at legionæren som bar brynjen, led en nifs skjebne. Over rustningsdelene lå nemlig de lenkene som romerske legionærer hadde med til å føre krigsfanger bort i etter slaget.

Med hendene lenket til metallringen om halsen ble legionæren kanskje selv ført bort av germanerne - enten til et liv i slaveri eller en grusom henrettelse på et kultsted.

Håndjern gjorde krigere til slaver

Les også:

Romerriket

Derfor har romerske hjelmer en børste på toppen

2 minutter
roman baths in bath
Romerriket

Hvordan ble romerske bad oppvarmet?

3 minutter
Romerriket

Hevnlysten romer ville utslette Tyskland

16 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul