Associazione Cocceius
Napoli akvedukt Aqua Augusta

Lekeplass viste seg å være romersk akvedukt

Takket være barndomsminner fra lek i noen trange tunneler kom italienske arkeologer på sporet av en av Romerrikets største akvedukter. Tunnelene kan skjule flere tusen år gamle biologiske data.

Nylig fikk italienske arkeologer høre at barn i området rundt Napoli pleide å leke i noen lange, trange huler for ca. 40 år siden. Beskrivelsen av hulene hørtes nå mer ut som noe helt annet – gamle romerske akvedukter.

Og ganske riktig. Takket være beskrivelser fra de nå voksne barna fant arkeologene en tidligere uutforsket del av Aqua Augusta. En akvedukt som ble bygget mellom 30 og 20 f.Kr. med sikte på å bringe friskt drikkevann til de mange luksusvillaene og bygningene langs Napolibukta.

Arkeologene jubler over funnet fordi Aqua Augusta var en av Romerrikets største og mest komplekse akvedukter, men står i dag som en av de minst utforskede.

Napoli akvedukt Aqua Augusta

«Noen seksjoner måtte du krype på alle fire og presse deg gjennom», forklarer en av utforskerne om den gamle akvedukten.

© Associazione Cocceius

Kan gi viktig ny kunnskap

Den ideelle organisasjonen Associazione Cocceius fikk sendt et team av speleologer (huleutforskere) inn i de mer enn 2000 år gamle tunnelene. Bildene deres avslører at bunnen av akvedukten er dekket av et tykt lag med avleiringer.

Nettopp avleiringene kan skjule viktige biologiske data, forklarer historiker og akveduktekspert Rabun Taylo fra University of Texas.

Det nye funnet «kan kanskje fortelle oss mye om det lokale klimaet gjennom hundrevis av år mens vannet rant», forklarer han. Kalkavleiringene fra vannet «samles årlig som årringer og kan analyseres isotopisk og gi et bilde av temperaturer og nedbør», legger Taylor til.