Nå selges mynten som feirer drapet på Cæsar

En dramatisk historie gjør de såkalte EID MAR-myntene til noe helt spesielt. Om mindre enn en uke selges en av de ganske få gullmyntene som overlevde borgerkrigen i kjølvannet av Cæsars død og hevnen over attentatmennene.

Akkurat nå dirrer velstående myntsamlere av spenning. Årsaken er at en uhyre sjelden romersk gullmynt er lagt ut for salg.

Mynten veier bare 8 gram, men det britiske auksjonshuset Roma Numismatics Limited anslår at den vil innbringe minst 500.000 pund - litt over seks millioner norske kroner.

Auksjonen foregår online, og bud under 300.000 pund vil ikke bli akseptert.

Så langt foreligger det ingen bud – alle sitter på gjerdet – men etter hvert som deadline nærmer seg (den 29. oktober klokken 9.00), vil interesserte kjøpere ganske sikkert begynne å melde sin interesse.

Den lille 2000 år gamle gullmynten er i forbløffende god stand. Både portrettet av Marcus Junius Brutus (85-42 f.Kr.) på forsiden og teksten EID MAR på baksiden er så tydelig at auksjonshuset har følt seg nødt til å understreke at mynten har de “sedvanlige merker etter bruk".

© romanumismatics.com

Mynten hyller drapet på Cæsar

Mynten ble preget i år 42 f.Kr til minne om drapet på Julius Cæsar, som var godt i gang med å rane til seg all makt.

Myntens forside bærer portrettet av senatoren Brutus, som ville forhindre Cæsar i å bli konge. På myntens bakside ses to korte daggerter.

De symboliserer dels drapsvåpnene, som de bortimot 60 medskyldige dolket Cæsar til døde med – dels viser de at det var to hovedmenn bak drapet: Brutus og hans allierte Cassius.

Mellom de to daggertene er det plassert en såkalt pileus – den type hatt som frigitte romerske slaver fikk på hodet under seremonien som markerte at de nå var frie.

I Romerriket var hatten er viktig symbol på frihet, og Brutus forteller med dette bildespråket at han planla og utførte drapet for at romerne skulle forbli frie.

Ifølge overleveringen ble diktatoren Julius Cæsar dolket 23 ganger.

© William Holmes Sullivan

Teksten EID MAR er navnet på en dag i den romerske kalenderen: den 15. mars, dagen da Julius Cæsar ble drept. Ifølge legenden hadde en spåmann forutsagt at Cæsar nettopp ville bli drept på eid mar.

Brutus falt under borgerkrigen som fulgte i kjølvannet av drapet. Nesten alle myntene med eid mar på ble med tiden smeltet om av Cæsars allierte, som vant krigen.

Diktatur unngikk romerne dog ikke. 17 år etter drapet på Cæsar falt den romerske republikken og keisertiden begynte.

Gullmynten solgt

Den 30. oktober 2020 ble gullmynten solgt for 2,7 millioner britiske pund - 33,2 mill. norske kroner. EID MAR-mynten snek seg dermed akkurat inn på topp 20-listen over de dyreste salg på en auksjon noensinne.
Listen toppes av en amerikansk mynt fra 1794 som gikk for 55 mill. norske kroner i 2013.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_most_expensive_coins