Oxford Archaeology
Nyhed romersk æg udgravet

Oppsiktsvekkende funn: 1700 år gammelt, intakt egg

I en eldgammel romersk “ønskebrønn” i England har arkeologer funnet et 1700 år gammelt, intakt egg. Det er bare andre gang i historien at et intakt, romersk egg er blitt funnet.

En gruppe britiske arkeologer fikk bokstavelig talt fjerten av oldtiden da de under en utgravning nær byen Aylesbury fant fire hønseegg fra Englands romerske periode.

Et av eggene var allerede ødelagt mens to andre gikk i stykker under utgravningen og frigjorde en “potent stank av råtne egg”, forklarer arkeolog Edward Biddulph fra Oxford Archaeology til britiske medier.

Det fjerde egget forble imidlertid intakt og er dermed det første intakte, romerske egget noensinne funnet i England.

Funnet i “ønskebrønn”

De fire eggene lå ifølge forskerne i en form for ønskebrønn – et menneskeskapt hull i jorden som tilsynelatende var blitt brukt til å kaste ofringer til gudene i på slutten av 200-tallet e.Kr.

I tillegg til eggene fant arkeologene en rekke velbevarte gjenstander av organisk materiale i brønnen, gjenstander som ellers normalt råtner bort.

Men det oksygenfrie vannhullet hadde bevart bl.a. trekkverktøy, lærsko og en enestående flettet kurv.

Muligens ofret under begravelser

Mest imponerende er dog funnet av det intakte egget, som romerne forbandt med fruktbarhet og gjenfødsel. Egg ble også ofret til guden Merkur, som ifølge tradisjonen førte de døde til underverdenen.

Forskerne tror derfor at de fire eggene ble kastet i brønnen i forbindelse med en begravelse.

Kun én gang før har arkeologer funnet et intakt, romersk egg. Det ble funnet i en barnegrav i Roma i 2010.