Ötzi hadde konstant tannverk

Undersøkelser av den over 5000 år gamle alpemannen Ötzi avslører at tennene var fulle av hull­ og ekstremt slitte. Ifølge eksperter skyldtes skadene særlig Ötzis kornbaserte diett.

Forskere har for første gang sett nærmere på alpemannen Ötzis tannhelse.

Gransking av Ötzis tenner konkluderer med tannverk

Forskere har for første gang sett nærmere på tennene til alpemannen Ötzi. Mange hull, tannkjøttbetennelse og nedslitte tyggeflater får dem til å konkludere med at steinaldermannen må ha hatt voldsom tannverk i sine siste leveår.

"Det er overraskende hvor dårlig forfatning tennene er i", sier Frank Rühli fra Universitetet i Zürich til det vitenskapelige nettmagasinet­ Live Science.

Brød med korn gjorde skade på Ötzis tenner

Ifølge forskerne tyder alt på at en stor del av skadene skyldes Ötzis karbohydratrike kost. Ötzi levde i stor grad av brød og kornbasert grøt, med store mengder stivelse som førte til hull i tennene. På den tiden ble korn dessuten kvernet med stein, med det resultat at melet var fullt av ørsmå grusfragmenter.

"Det virker som sandpapir på tennene"­, forklarer Frank Rühli. Ötzi var bare 45 år, men store deler av emaljen på tennene er slitt bort.

Periodontitt hadde løsnet tannrøttene

Ötzi led også av betennelse i tannkjøttet, periodontitt, på grunn av dårlig tannhygiene. Periodontitten hadde tæret vekk deler av beinet og løsnet tannrøttenes feste. Som konsekvens har han hatt store smerter når han spiste varm eller grov mat. Hadde Ötzi levd 5-10 år lenger, ville tennene hans ha falt ut, ifølge Rühli.