Romas største gladiatorskole får nytt liv

En berømt gladiatorskole som leverte stridende til Colosseum, blir åpnet igjen. Kuwait har tilbudt seg å finansiere tunnelen mellom skolen og Colosseum, så nå er finansieringen så godt som klar til å få gjenåpnet gladiatorenes gamle treningsleir.

Vil finansiere gladiatortunnelen

Romas myndigheter ønsker å gjenskape en del av byens historie - en gladiatorskole samt tunnelen mellom skolen og Colosseum, der de blodige og brutale gladiatorkampene fant sted. For tiden jobber man med å skaffe tilstrekkelige midler til prosjektet.

"Vi er for tiden i dialog med Kuwait, ett av flere land som har vist interesse for å investere i Romas kulturarv," sier en talsperson for Romas myndigheter til den britiske avisen Telegraph.

Myndighetene i Kuwait vil gjerne finansiere tunnelen, men Roma mangler fortsatt penger til å kunne realisere målet om å restaurere treningsskolen som ligger i forlengelsen av Tunnelen.

I svært dårlig stand

Treningsskolen, som ble kalt Ludus Magnus, ligger i dag mellom Colosseum og to svært tett trafikkerte veier. I en fersk rapport om Romas kulturarv fastslo rådspurte eksperter at Ludus Magnus er i så dårlig forfatning at det ikke står i noe forhold til de flere tusen menneskene som daglig besøke ruinene.

I dag kan resterne af Ludus Magnus kun ses fra oven.

"I mange år har området rundt gladiatorskolen vært nærmest glemt - og umulig å besøke. Vi håper å kunne gjøre markante endringer og rekonstruere hele området," forteller talspersonen for Romas myndigheter.

Ludus Magnus var gladiatorenes treningsleir

Skolen er Romas ubetinget største gladiatorskole og var i mange år gladiatorenes hjem samt treningssted der de forberedte seg til de blodige kampene de skulle delta i i arenaen. Skolen ble første gang bygd da keiser Domitian styrte fra 81 til 96 e.Kr., men ble senere gjenoppbygd av keiser Trajan mellom 98 og 117 e.Kr.

Det er ikke første gang at midlene til vedlikehold og restaurering av Romas kulturarv kommer fra det private næringslivet. For tiden er det Bulgari som dekker utbedringene i Spansketrappen, skoprodusenten Tod's betaler for en del av restaureringen av Colosseum, og Fendi sponser reparasjonene av Trevi-fontenen.