Romere flyktet fra Pompeii med fiskesaus

Da vulkanen Vesuv i år 79 begravde den romerske byen Pompeii i lava og aske, prøvde fire ungdommer å flykte. På byens gravplass innhentet katastrofen dem. Arkeologer har nå funnet gull og fiskesaus i graven deres.

Knokler ved Pompeii

Knoklene av fire unge mennesker på flukt fra lava og aske ble funnet bakerst i en av Pompeiis verksteder.

© Pompeii Archaeological Site Press Office/AP

Hva var viktigst for romerne på begynnelsen av første århundre e.Kr.? Svaret har arkeologer kanskje funnet i en ny grav som de er i gang med grave ut litt utenfor Pompeiis nordlige byport.

Da kvelende aske begynte å hagle over Pompeii – ved dagens Napoli i Italia – flyktet fire ungdommer ut nordporten og gjennom en forstad som besto av gravplasser og verksteder.

Utenfor verkstedet til en bronsestøper ble lavaregnet så voldsomt at de måtte søke ly bak verkstedets murer. Her døde de ikke lenge etter.

Fiskesaus var helt uunnværlig

Arkeologer har de siste ukene gravd ut bronsestøperens verksted, og her fant de knoklene av de fire flyktende ungdommene. På flukten hadde gruppen med tre gullmynter, et gullsmykke formet som en blomst, tre vinkanner, to lokk til kokekar og ikke minst en kanne med fiskesaus.

Romerne fikk ikke nok av garum – en sterk, salt saus kokt på fiskeinnvoller – som de smakssatte stort sett alt de åt med.

LES MER: Få hele fortellingen om det ødeleggende vulkanutbruddet ved Pompeii

Gravrøvere kom på besøk

Dessverre var ikke arkeologene de første som hadde gravd seg ned til verkstedet. På et eller annet tidspunkt mellom år 79 og i dag har gravrøvere boret en tunnel i lavaen og gjennomsøkt bronsestøperens verksted.

Mens andre lik i Pompeii ligger slik de falt i år 79, var de fire unge menneskenes knokler klemt opp langs en mur i enden av verkstedet – her lå de hulter til bulter. Hva gravrøverne har tatt, vet arkeologene ennå ikke.