Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Den personlige hygienen i Romerriket var kanskje ikke så bra likevel.

Sivilisasjoner - Romerriket

Romerne ble fortært av innvollsormer og parasitter

Bendelorm, piskeorm, veggelus og lopper hørte hverdagen til i Romerriket der økt oppmerksomhet rundt personlig hygiene og renovasjon bare gjorde vondt verre.

Det renslige ryktet slår sprekker

Akvedukter til rent vann, offentlige badeanstalter, toaletter med nedskylling, kloakkering og organisert renovasjonstjeneste i byene. Romerne hylles for å ha vært de første som innførte vesentlige forbedringer innen renslighet og hygiene.

Men nå viser en stor, ny analyse av arkeologiske data at folk i Romerriket var vesentlig plaget av ekle og ubudne gjester både i og på kroppen.

Det er Cambridge Universitys tidsskrift, Parasitology, som har offentliggjort de overraskende resultatene basert på dr. Piers Mitchells undersøkelse av funn i en rekke utgravninger. Og resultatene er entydige.

Utgravninger avslører ormefest

Innvollsormer flest har et høyt innhold av stoffet kitin i det ytre skjelettet, og kitin brytes ned bare langsomt og over tusenvis av år.

Nettopp det har gitt et svært nøyaktig bilde av disse blindpassasjerenes utbredelse. Alle steder ble det påvist overrepresentasjon av spoleorm, piskeorm, bendelorm og ringorm samt ført bevis for vid utbredelse av både lus og lopper.

Analyseresultatene viser faktisk at romerne i langt større grad enn tilfellet var i både jernalderen og middelalderen i Europa, da hygienen var så godt som fraværende, slepte rundt på parasitter, innvollsormer, lus og lopper. Årsaken til det er visstnok å finne i den økte oppmerksomheten rundt renslighet og renovasjon.

Fra kloakken til kålåkeren

Oppsiktsvekkende funn i hundrevis av utgravninger på ti ulike utgravningssteder, som tidligere tilhørte Romerriket, viser store mengder rundorm og piskeorm.

Begge disse ormeartene spres gjennom menneskelig avføring - og særlig når den kommer i kontakt med matvarer. Det får dr. Mitchell til å fastslå at særlig romernes innføring av renovasjon i byene var den direkte årsaken til den store sprdningen av parasittene.

Nå byboernes avfall ble fraktet ut av byene, ble dette som den mest naturlige ting i verden spredt utover åkrene som temmelig effektiv gjødsel. Det ga et høyere dyrkingsutbytte og følgelig mer mat til befolkningen, men ordningen var samtidig en perfekt spredningsmekanisme for innvollsormene.

Badeanstalter var parasittsupper

Forskningen ved Cambridge University og tallrike funn av blant annet lusekammer med luseegg påviser samtidig at romertidens ellers så høyt roste offentlige badeanstalter faktisk var fulle av lus, lopper, flatlus og veggelus.

Badevannet gjorde folk renere, men siden det neppe ble skiftet flere ganger daglig, var det også en perfekt smittekilde og sørget for at ekle og skadelige parasitter kunne spre seg med lynets hastighet.

Les også:

Romerriket

Romas fall la Europa i ruiner

11 minutter
Romerriket

Likte romerne å danse?

2 minutter
Romerriket

Slik ble romerne gift

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul