Romerne byttet hovedstad etter angrep

En undersøkelse av et nylig oppdaget fort tyder på at romerne følte seg tvunget til å flytte sin engelske hovedstad til Londinium.

En rekonstruksjon viser romernes fort slik det så ut da de bygde Londinium.

© Mola & Faith Vardy

Et fort fra ca. 63 e.Kr. er svaret på når romerne valgte Londinium (dagens London) som sin hovedstad i England. Fortet ble funnet under en utgravning i London mellom 1997 og 2003. Men først nå har arkeologer fra Museum of London Archaeology løst gåten om den hittil ukjente bygningen, som ligger 230 meter fra London Bridge.

Keltisk dronning plyndret byen

Det viser seg at den romerske bygningen har vært brukt som base for soldat- ene som skulle gjenreise Londinium etter at den keltiske dronning Boudicca angrep og plyndret byen i ca. år 61 e.Kr.

Romerne hadde frem til da hatt hovedstad i Camulodunum (dagens Colchester), som lå cirka 90 km fra London. Den korte avstanden mellom angrepet og fortets byggeår får arkeologene til å konkludere at romerne bestemte seg for å gjøre London til sin nye hovedstad etter angrepet og dermed satte inn et midlertidig fort som kunne brukes under oppbygningen.

Opplagt valg

Ifølge arkeologene var byen et opplagt valg for romerne, fordi den ga dem direkte adgang til fraktskipene fra Themsen, og ingen britiske stammer hadde ennå slått seg ned i byen. Valget ga derfor ikke romerne noen direkte fiender.

Under utgravningen av fortet er det blant annet funnet spor av veier, kornkammer, oppbevaringsrom og toalett.

##

Fortet var bygd til kamp

  • Fortet formet et rektangel på 125 x 90 meter.
  • Muren besto av tre meter høye voller av tre og jord.
  • På toppen av bakken lå det en kampplass.

Tre kjappe...

Julian Hill, Utgravningsleder, Museum of London Archaeology

  • Er det funnet lignende fort i London eller Colchester? Det er ikke gravd ut eller funnet bevis for et lignende fort av denne dato i verken London eller den tidligere hovedstaden Colchester. Men vi har funnet et steinfort som er bygd i det nordvestlige London rundt 120 e.Kr.
  • Når var bygget gjenreist? Fortet var i bruk fra 63 e.Kr. til rundt 78 e.Kr., da det ble revet. Deretter bygde romerne veier og bygninger oppå, men romerne ble aldri helt ferdige med gjenoppbyggingen av byen. De utvidet og endret den hele tiden frem til slutten av regjeringstiden på 400-tallet.
  • Hva er neste skritt? Vi er ferdige med dette fortet, men til gjengjeld begynner vi snart på utgravninger mange andre steder i det sentrale London.

Under utgravningen har arkeologer funnet utallige militærgjenstander som har tilhørt romerske soldater, blant annet skjold, spyd og deler av en kavalerihjelm. I tillegg

dukket det også opp verktøy som øks og hammer under utgravningsarbeidet.

© Mola & Faith Vardy