Romerne drev frakt av levende fisk
Forskere mener at et blyrør funnet i bunnen på et romersk skipsvrak, har vært del av et pumpesystem som gjorde det mulig å holde fiskefangster i live i ukevis.

Det 1,3 meter lange blyrøret stakk ut gjennom bunnen på skipet. Forskerne mener at det opprinnelig førte sjøvann opp til en fisketank.
Romerne fraktet levende fisk over Middelhavet ved hjelp av et sinnrikt pumpesystem. Det mener italienske marinarkeologer etter å ha undersøkt vraket av et 16 meter langt romersk lasteskip fra det 2. århundre.
Skipet ble funnet på bunnen av Adriaterhavet i 1986, og hadde en last på omtrent 600 amforaer fylt med sardiner, saltet makrell og fiskesaus. I skroget fant arkeologene til sin forundring et 1,3 meter langt blyrør, der den ene enden stakk ut gjennom et hull i bunnen av skipet.
Etter å ha undersøkt vraket igjen, har forskerne nå kommet frem til at røret sannsynligvis har vært koblet til en håndpumpe som førte friskt, oksygenrikt sjøvann opp til en stor vanntank med levende fisk på dekk.
Romerne fraktet fisk over store avstander
Ifølge arkeologen Carlo Beltrame fra Ca' Foscari-universitetet i Venezia har alle hittil trodd at fisk bare ble fraktet i saltet eller tørket tilstand i oldtiden:
«Men nå vet vi at det var mulig å frakte dem rundt i live – og over store avstander», sier Beltrame til vitenskapsmagasinet LiveScience.
Beregninger viser at vannet måtte skiftes hver halvtime for å gi rundt 200 kilo fisk nok oksygen til å overleve. Forskerne har planer om å rekonstruere pumpesystemet for å teste hvor godt det har fungert i praksis.