Romerne hadde sunnere tenner enn oss

Romerne pusset aldri tenner, visste ikke hva tannkrem var, og gikk aldri til tannlegen. Ny forskning viser de allikevel hadde sunnere tenner enn dagens mennesker.

Glem alle fordommer om at fortidens mennesker gikk rundt med konstant tannverk - romernes tannsett var nemlig sunnere enn vårt.

© Shutterstock

Italienske forskere har skannet tennene til 30 romere fra Pompeii –byen som i år 79 ble begravet av lava fra et gigantisk vulkanutbrudd.

Bildene avslører at ingen av personene hadde hull i tennene, sammenliknet med i dag hvor 36 prosent av jordens befolkning går rundt med hull i tennene.

Romernes sunne matvaner var godt for tennene

Romernes sunne tenner er ekstra overraskende når man tenker på at de aldri pusset tenner, brukte tannkrem eller gikk til tannlegen. Men i følge forskerne er forklaringen enkel:

"Innbyggerne i Pompeii spiste masse frukt og grønnsaker, og veldig lite sukker. De spiste med andre ord sunnere enn oss, og hadde virkelig sunne tenner", forteller tannlege Elisa Vanacore som deltok i det italienske forskerteamet.

Sunn luft ga romerne sterke tenner

Det er mulig at innbyggerne i antikkens Pompeii hadde ekstraordinært sunne tenner på grunn av vulkanen Vesuvio som virvlet opp fluor fra jordens indre, og sørget for at både luften og drikkevannet inneholdt store mengder av det tannvennlige grunnstoffet.