Romerne kjøpte billige feriesuvenirer

Nye funn i London tyder på at trangen til å ta med suvenirer hjem fra reisen er flere tusen år gammel.

Når romerske borgere reiste til rikets store hovedstad måtte de naturligvis ha med en gave tilbake.

Under en utgravning i London har arkeologer funnet rundt 200 romerske penner i jern som ble brukt til å skrive på tretavler fylt med voks. En av pennene var inngravert med en tekst som kan oversettes til dagens norsk som:

“Jeg dro til Roma, og alt jeg har med ­tilbake er denne pennen”.

Skarp velkomstgave

Inngraverte penner fra Romerriket er meget sjeldne, og det er tidligere bare funnet en håndfull eksemplarer. Hvis de fire sidene oversettes fra latin lyder teksten:

“Jeg er tilbake fra Byen. Bringer deg her en velkomstgave med en skarp spiss slik at du vil huske meg. Jeg ber om at lykken smiler til meg slik at jeg senere vil få mulighet til å gi som veien er lang, for nå er min pung tom”.

Pennen er datert til rundt 70 e.Kr. og “Byen” refererer sannsynligvis til Roma, da England på dette tidspunktet var en del av Romerriket. Eieren har kunnet latin og har muligens vært romersk borger i England.

Innblikk i Londons internasjonale forbindelser

“Den unike pennen gir oss et nytt blikk på Londons internasjonale forbindelser, men også en meget håndgripelig menneskelig forbindelse mellom eieren og personen som forærte denne billige, men kjærlige, gaven”, forteller arkeolog Michael Marshall, som er tilknyttet utgravningen.

Pennen er nå utstilt sammen med andre romerske hverdagsgjenstander på Ashmolean Museum i Oxford.