Romernes hemmelige våpen spredte stor frykt

Romerne boret hull i steiner som var for små til katapultene, og brukte dem i stedet til psykologisk krigføring.

De veier rundt 30 gram hver og ser ut som en hvilken som helst stein. Men når de sendes gjennom luften i høy fart, høres de ut som haglgeværer og kan skremme en hel hær.

© John Reid/Trimontium Trust

I dag tenker de fleste på en stein med hull i som en lykkestein. Men sannsynligheten for at det samme gjaldt for innbyggerne i Burnswark Hill sørøst i Skottland i andre århundre, er svært liten.

For 1800 år siden ble de nemlig angrepet av romerne, som brukte de hullete steinene som våpen.

Fryktvåpen ble til

Den romerske hæren brukte ofte katapulter og lot steiner og kuler hagle over fienden i opptil 160 km/t. Med en slik fart kunne de største steinene slå hodet av en mann.

Men de hullete steinene ga nye muligheter, forklarer John Reid, som er utgravningsleder i Burnswark Hill, der man nylig har funnet store mengder av de hullete steinene.

Romerne boret selv hullene som fikk steinene til å gi fra seg en skarp, hvislende lyd når de ble sendt gjennom luften - nesten som haglgevær.

"Plutselig ble skottene ikke bare angrepet av dødbringende steiner, nei, fra steinene kom det også en lyd som var så skremmende at de måtte dukke," sier John Reid, som kaller de små, hullete steinene for "fryktvåpen".

Psykologisk taktikk

Det skotske landskapet kan være ekstremt ufremkommelig. Særlig i høylandet fins det store, isolerte områder. Det gjorde det vanskelig for romerne å angripe med de våpnene de hadde til rådighet da de ville innta Skottland i begynnelsen av andre århundre.

Romerne måtte derfor legge en taktikk som kunne gi dem et psykologisk overtak over fienden. Med de hvislende steinene plantet de frykt hos sine fiender og gjorde det lettere å angripe dem.