Romernes huslige plikter var et ordentlig slit
Antikkens romere hadde nesten de samme pliktene i hjemmet som vi har i dag. Men for 2000 år siden var kanskje klesvasken det verste. Den kunne gjerne ta flere dager.

Forskerne antar at dette romerske relieffet viser mannlige slaver som vasker opp.
Vannforsyning: Dagens mest traurige oppgave
De fleste romere måtte flere ganger daglig hente vann til drikke, matlaging og rengjøring.
I store byer som for eksempel Roma forsynte akvedukter offentlige fontener der innbyggerne lett kunne hente vann. Men på landet og i mindre byer rundt omkring i riket måtte det hentes i elver, kilder eller brønner, som kunne ligge langt unna husene.
Vannet ble båret i leirkrukker og trebøtter, og de kunne veie minst 10-12 kilo når de var fulle av vann. Over lengre avstander tok vekten på, og hadde huseieren slaver, fikk de jobben. Slitet med vannbæring var hatet. I en komedie av romeren Plautus truer en slave en annen slave med å gi ham vannbærejobben: «Jeg skal sette deg til å bære vann til ryggen din er så krokete at man kan bruke deg som salgjord».
Ifølge romerne var det stor forskjell på vann. Godt vann skulle verken ha smak eller lukt, skrev den romerske historikeren Plinius den eldre: «Virkelig sunt vann bør mest av alt minne om luft».
Ifølge Plinius tok vann i elver og innsjøer smak av jorden ved bredden og plantene som vokste i vannet. Også vann fra oppkommer kunne ta smak av mineraler i steinslag vannet passerte. Plinius mente derfor at det beste vannet kom fra brønner som gikk ned til grunnvannet:
«Men det må være brønner der vannet er i konstant bevegelse på grunn av hyppig bruk».