The Vindolanda Trust
Vindolanda brev

Romersk gardeprefekts brev er oversatt

En håndfull brev funnet i det romerske Vindolanda-fortet i Nord-England gir enestående innsikt i en offisers hverdagsproblemer

“Du sendte meg feil nøkkel sammen med boksen, for den hører tilsynelatende til det lille lagerrommet!”

Det skrev den romerske gardeprefekten Julius Verecundus surt i et brev til sin slave Audax for 2000 år siden.

Beskjeden, som uten tvil ga Audax røde ører, ble funnet sammen med 24 andre brev i romerfortet Vindolanda i Nord-England i 2017.

Brevene, som er skrevet på treplater, har etterpå blitt konservert og oversatt.

Enestående innblikk i livet ved fortet

“Denne korrespondansen til og fra Verecundus gir oss uovertruffen innsikt i dagliglivet til en ledende offiser utstasjonert i den nordligste delen av Romas imperium”, forklarer arkeolog Andrew Birley til avisen The Chronicle.

Brevene er skrevet mellom år 85 og 92 e.Kr., da Julius Verecundus var sjef for den såkalte 1. tungriske kohorte, som skulle vokte grensen mot de skotske stammene i nord.

Underoffiser skulle straffes

Men brevene avslører at dagene gikk med til alt annet enn å bekjempe ville skotter. I et annet brev ber to av Verecundus’ soldater om at han avlaster en av deres venner ved å gi ham “lettere militærtjeneste”.

Om gardesjefen fulgte oppfordringen, er uvisst. Men i et annet brev klager offiseren Secundus til Verecundus over en under­offisers “lille utbrudd av vrede, som bør medføre en reprimande”.

Problemene kunne også være enda mindre, som f.eks en offiser som skriver til gardeprefekten om en kniv som noen tropper har laget.

De nyoversatte brevene vil bli utstilt på Vindolanda-museet til våren.