Zeno Colantoni, Musei Capitolini, Shutterstock

Romersk keiser gjenforenes med pekefingeren sin

Etter over 500 års adskillelse har en romersk kjempestatue i Roma nå fått pekefingeren tilbake. Den hadde kommet helt til Paris, der historikere mente den var en tå.

Millioner av turister har sett Romas enorme statuer av Konstantin den store. I dag er bare hodet og andre fragmenter bevart av keiseren som styrte Romerriket fra 306 til 337 e.Kr., men snart blir statuen mer komplett: Pekefingeren har dukket opp.

Siden 2013 har fingeren befunnet seg på museet Louvre i Paris, men da den er 38 cm lang, hadde museets arkeologer ved en feil katalogisert den som en tå. Den unge ph.d.-studenten Aurélia Azéma oppdaget feilen i 2018.

Ut fra lengden regnet hun seg frem til at den måtte ha sittet på en antikk statue som var ca. 12 meter høy. Og dem er det ikke mange av.

Arkeologene i Louvre fikk fingeren 3D-skannet og gjenskapte en tro kopi av den i glassfiber. Kopien ble sendt til Roma, der det viste seg at den passet perfekt til Konstantins halve finger.

Nå har pekefingeren inntatt sin opprinnelige plass på statuens kjempestore hånd.

© Zeno Colantoni, Musei Capitolini

Keiserens finger forsvant sporløst

Nå har bronse-pekefingeren blitt festet til keiserens hånd etter mer enn 500 års fravær. Den helt riktige vinkelen ble funnet ved å bruke en intakt hånd i hvit marmor som forelegg.

De to enorme bronse- og marmorstatuene av keiser Konstantin ble ødelagt da Romerriket falt. Deler av dem endte i pavens samling, men på 1500-tallet ble den bronseglobusen som keiseren holdt om, hardhendt fjernet. Under arbeidet ble pekefingeren skåret av. På 1800-tallet ble fingeren donert til Louvre av en rik samler.