Romersk keiser gjenforenes med pekefingeren sin

Etter over 500 års adskillelse har en romersk kjempestatue i Roma nå fått pekefingeren tilbake. Den hadde kommet helt til Paris, der historikere mente den var en tå.

Etter over 500 års adskillelse har en romersk kjempestatue i Roma nå fått pekefingeren tilbake. Den hadde kommet helt til Paris, der historikere mente den var en tå.

Zeno Colantoni, Musei Capitolini, Shutterstock

Millioner av turister har sett Romas enorme statuer av Konstantin den store. I dag er bare hodet og andre fragmenter bevart av keiseren som styrte Romerriket fra 306 til 337 e.Kr., men snart blir statuen mer komplett: Pekefingeren har dukket opp.

Siden 2013 har fingeren befunnet seg på museet Louvre i Paris, men da den er 38 cm lang, hadde museets arkeologer ved en feil katalogisert den som en tå. Den unge ph.d.-studenten Aurélia Azéma oppdaget feilen i 2018.

Ut fra lengden regnet hun seg frem til at den måtte ha sittet på en antikk statue som var ca. 12 meter høy. Og dem er det ikke mange av.

Arkeologene i Louvre fikk fingeren 3D-skannet og gjenskapte en tro kopi av den i glassfiber. Kopien ble sendt til Roma, der det viste seg at den passet perfekt til Konstantins halve finger.

Nå har pekefingeren inntatt sin opprinnelige plass på statuens kjempestore hånd.

© Zeno Colantoni, Musei Capitolini

Keiserens finger forsvant sporløst

Nå har bronse-pekefingeren blitt festet til keiserens hånd etter mer enn 500 års fravær. Den helt riktige vinkelen ble funnet ved å bruke en intakt hånd i hvit marmor som forelegg.

De to enorme bronse- og marmorstatuene av keiser Konstantin ble ødelagt da Romerriket falt. Deler av dem endte i pavens samling, men på 1500-tallet ble den bronseglobusen som keiseren holdt om, hardhendt fjernet. Under arbeidet ble pekefingeren skåret av. På 1800-tallet ble fingeren donert til Louvre av en rik samler.