Parco Archeologico dell'Appia Antica
Herkulesstatue keiser Decius

Romersk keiser utkledd som Herkules funnet i kloakk

En kloakk i Roma viste seg å skjule mye annet enn skitt og møkk. Den lå like ved historiske Via Appia, og på besynderlig vis hadde en romersk keiserstatue havnet nede i den.

Heldigvis var det en arkeolog til stede da italienske arbeidere skulle reparere en gammel kloakk i Roma. Kloakken viste seg nemlig å skjule intet mindre enn en 1700 år gammel statue av en romersk keiser.

Statuen kom til syne da en bulldoser gravde seg gjennom de gamle rørledningene. Den tilstedeværende arkeologen oppdaget straks statuen og fikk stanset gravearbeidet.

Dessverre hadde statuen allerede fått sine edlere deler skamfert, og det var blitt slått splinter av den flere steder. Den tøffe behandlingen tatt i betraktning er den imidlertid godt bevart, og mange av bitene som har blitt slått av enten tidligere eller under utgravningen, forventes å kunne settes tilbake på statuen.

Herkulesstatue keiser Decius

Det var straks tydelig for arkeologene at statuen forestilte en person kledd ut som Herkules med det velkjente løveskinnet og køllen.

© Parco Archeologico dell'Appia Antica

Forestiller konservativ keiser

«Dette ansiktet kom til syne, og det ble umiddelbart identifisert som en person utkledd som Herkules», forklarer arkeolog Francesca Romana Paolillo fra Parco Archeologico dell’Appia Antica, som er ansvarlig for utgravningen.

Historikere har lagt merke til at ansiktet til statuen ligner mye på keiser Decius, som styrte Roma fra 249 til 251 e.Kr. Mange romerske keisere lot seg skildre i Herkules’ skikkelse fordi han var det ultimate symbolet på styrke.

«Det ville gi mening for Decius å la seg portrettere på denne måten», forklarer historiker Owen Jarus fra University of Michigan. «Det skyldes hans religiøse politikk og hans ønske om å styrke Romas tilbedelse av de tradisjonelle gudene.»