Highways England, Historie

Romersk møllestein med fallos funnet

Britiske forskere jubler over den sjeldne steinen som kaster nytt lys over romernes begeistring for symboler på virilitet.

Under arbeidet med å bygge en ny engelsk motorvei i 2018 dukket det opp ikke færre enn 300 antikke håndkverner. Siden har britiske arkeologer arbeidet med å rense de små møllesteinene, og på en av dem skjulte det seg noe så sjeldent som et motiv: og det et fallossymbol.

Møllesteinen er liten – ikke stort større enn en pizzatallerken – og stammer fra den gang England var romersk provins. Mellom år 44 e.Kr. og 410 het England Britannia, og romersk kultur smittet av på britene.

Denne fallos-mektige figuren fant arkeologene under utgravninger i Pompeii.

© Marie-Lan Nguyen

De overtroiske romerne trodde at fallossymbolet beskyttet mot onde ånder og ulykke. Derfor bar keiserens legionærer en fallos-amulett når de dro i krig.

Romernes håndkverner besto av to tunge steiner. Steinen med fallossymbolet på har vært den øverste.

© Highways England

Fallosser strittet overalt

I Britannia såvel som i resten av Romerriket var det fallos-symboler overalt: På veggene i byenes badstuer, over inngangsdøren til folk og på husmurer. Ja, selv viktige redskaper som møllesteinen i hjemmets håndkvern ble åpenbart forsynt med fallossymboler.

De britiske forskerne jubler, for funnet er blant de sjeldne: Av 20 antikke møllesteiner og håndkverner som hittil er funnet i Storbritannia, bærer kun tre av dem en dekorasjon. Og motorveifunnet er det eneste som er smykket med en fallos.