Jose A Moya/Arqueomallornauta – Consell de Mallorca, Universitat de Barcelona, Universidad de Cádiz, Universitat de les Illes Balears

Romersk skipsvrak funnet under spansk turistmekka

I 1700 år lå vraket beskyttet under sand, men de seneste tre årene har tusenvis av turister svømt rundt det. Nå har arkeologene det skikkelig travelt.

Utenfor en av Mallorcas mest populære badestrender graver arkeologer for tiden ut restene av et romersk skip som sank for 1700 år siden. I Ses Fontanelles – en av Palmabuktens turistmagneter – ligger vraket kun 50 m fra strandkanten.

I århundrer lå vraket beskyttet under et flere meter tykt lag med sand, men for tre år siden blåste en voldsom storm sanden vekk og blottla det 12 m lange og 5–6 m brede fraktskipet.

Siden da har lokale myndigheter gjort alt som står i deres makt, for å holde nysgjerrige på avstand. Arkeologene frykter både at det gamle skipet tar skade, og at langfingrede dykkere stjeler antikke funn.

I tillegg til 300 amforaer med vin og olivenolje har marinarkeologene også funnet sko, kokeutstyr, en oljelampe og verktøy i vraket.

© Jose A Moya/Arqueomallornauta – Consell de Mallorca, Universitat de Barcelona, Universidad de Cádiz, Universitat de les Illes Balears

Skipet er svært sjeldent

«Det er svært få oldtidsskip som er så godt bevart som dette. Det finnes ingen hele skip fra romertiden i Spania», forklarer dr. Darío Bernal-Casasola fra universitetet i Cádiz.

Skipet var lastet med amforaer fylt med vin og olivenolje. Mange av dem er så godt bevart at arkeologer fortsatt kan lese de romerske inskripsjonene som beskriver innholdet og navnet på eieren.

«Det er uhyre vanskelig – nesten umulig – å finne hele amforaer som bærer inskripsjoner og samtidig har innholdet intakt. Tilstanden her er rett og slett utrolig. Og alt dette på to meters dyp, hvor millioner av mennesker har svømt», sier dr. Bernal-Casasola.