Forskere har berget tusenvis av glassgjenstander fra et romersk skipsvrak i Middelhavet, og beskriver noen av dem som "perfekt bevarte".
Arkeologene har visst hvor vraket lå i et tiår, men først nå har de hatt mulighet til å studere skipet, som trolig sank rundt år 100 e.Kr.
Skipets dyrebare og skjøre last kaster ifølge ekspertene nytt lys over Romerrikets handelsruter.
Droner bringer fortiden opp til overflaten
Skipsvraket med navnet Capo Corso 2 ligger 350 meter under havoverflaten mellom den franske halvøya Cap Corse og den italienske øya Capraia.
Det ble først oppdaget i 2013 og har siden blitt undersøkt to ganger.
Men i begynnelsen av juli vendte et internasjonalt forskerteam tilbake til vraket - denne gangen ved hjelp av to undervannsdroner.

Forskerne har berget hele sett med blåst glass som ifølge dem selv er "perfekt bevart», fra skipsvraket med navnet Capo Corso 2.
De to dronene gjorde det ikke bare mulig for forskerne å se dypere inn i det 2000 år gamle skipsvraket, de gjorde det også mulig å hente store deler av skipets last opp til overflaten.
Flere tusen glassgjenstander - blant annet drikkeglass, tallerkener og amforaer - skal nå undersøkes nærmere. Forskerne berget også to bronsekar og flere glassplater som trolig skulle selges videre for videre bearbeiding.
Skipets last ser ut som syrisk glasshåndverk
Ifølge forskerne ligner glassgjenstandene på glassblåsing fra antikkens Syria, og funnet kan derfor bidra til å gi et mer nyansert bilde av Romerrikets handelsruter i Middelhavet.
I det første århundret f.Kr. var syrerne sannsynligvis de første i verden som blåste glass. Å blåse glass gjorde det enklere, raskere og billigere å produsere varer i det gjennomsiktige materialet enn ved å støpe det.
Området langs den syriske kysten var derfor et av verdens viktigste sentre for glassproduksjon, både før, under og etter romertiden.
De mener derfor at skipet var en del av en større handelsrute som fraktet glass fra Syria til Frankrike.
Syria var en romersk provins i nesten 600 år fra år 64 e.Kr., da Pompeius den store beseiret den armenske kong Tigranes.
Frankrike var formelt en romersk provins kalt Gallia fra 27 e.Kr., men allerede rundt 70 år tidligere hadde en fremadstormende hærfører ved navn [Julius Cæsar] (https://historienet.no/sivilisasjoner/romerriket/julius-casars-vei-til-makten) effektivt knust lokalbefolkningens motstand.
Se video fra dronedykket ned til Capo Corso 2 her
En viktig handelsrute startet i den syriske provinshovedstaden Antiokia - i dag den tyrkiske byen Antakya - der det i romertiden bodde mellom en kvart og en halv million mennesker. Herfra seilte handelsskipene til andre storbyer som Alexandria, Bysants og Roma, før de muligens fortsatte til den galliske handelsbyen Massilia, dagens Marseille.
Capo Corso 2 ligger på ruten som gikk fra Luna (i dag Luni) i Nord-Italia til Marseille.
Når glasset fra Capo Corso 2 er grundig analysert, kan det bidra til å "skrive en ny side i historiebøkene om middelhavshandelen", skriver den italienske myndigheten for bevaring av kulturarv under vann i en pressemelding.
I løpet av de kommende årene vil forskere fra både Frankrike og Italia ifølge pressemeldingen arbeide for å få satt i gang en større undersøkelse som involverer flere ulike akademiske disipliner.