Pompeji-museet, Getty Images

Romersk slaveværelse funnet i Pompeii

Arkeologer jubler over funnet, som gir et enestående innblikk i slavenes liv.

Ved Pompeii i Italia har arkeologer gjort et spektakulært funn i en romersk villa: et fullstendig bevart værelse hvor noen av huseierens slaver tilbrakte natten.

Arkeologene jubler over funnet.

“Dette er et vindu til den usikre virkeligheten som var hverdagen for de menneskene som så sjelden omtales i historiske kilder”, forklarer direktør for Pompeii-museet Gabriel Zuchtriegel.

Det sparsomt møblerte rommet har ingen veggdekorasjoner. På bare 16 m2 levde tre personer tett sammen, viser utgravningene av soveplassene deres.

Alle de tre sengene var laget ved at det var trukket snorer mellom sengekantene. Bare et lite, høyt plassert vindu lyste opp rommet, som er så primitivt at Pompeii-museets eksperter føler seg sikre på at bare husslaver kan ha brukt det.

VIDEO: Se slavenes rom i den romerske villaen.

Video

Rommet var perfekt bevart

I år 79 e.Kr. ble den romerske byen Pompeii (nær nåtidens Napoli) dekket av aske fra et voldsomt vulkanutbrudd. Asken konserverte blant annet praktvillaen i bydelen [Civita Giuliana] (https://historienet.no/sivilisasjoner/romerriket/intakt-paradevogn-funnet-i-pompeii?), hvor slaveværelset nå er dukket opp.

HISTORIE har tidligere omtalt funn fra villaen, som arkeologer overså i flere tiår. Paradoksalt nok var det røvere som ledet Pompeii-museet på sporet av den, da illegale tunneler ble oppdaget i området.

Plyndringsforsøket hadde allerede gjort skade på flere av rommene i villaen, men til alt hell unngikk slaverommet ødeleggelsene.