The Vindolanda Trust
Romersk sexleketøy

Romersk syredskap viste seg å være sexleketøy

I 30 år trodde museumsansatte at de var i besittelse av et oldtidsverktøy for å stoppe hull i klær. Men så gikk det opp for en arkeolog at det kanskje var noen andre hull det hadde fylt.

Blant 800 andre gjenstander fra romertiden som engelske arkeologer fant i en grøft i 1992, befant det seg en ca. 16 cm lang tregjenstand. Arkeologene katalogiserte den den gang som et stopperedskap som hadde blitt brukt til å reparere hull i stoffer.

Men nå har arkeologer tatt en ny titt på gjenstanden, og i en ny studie konkluderes det med at det sannsynligvis er snakk om noe helt annet – et romersk sexleketøy.

«Jeg må innrømme at en del av meg synes det er åpenbart at det er en penis», forklarer arkeolog Rob Collins fra Newcastle University. «Jeg vet ikke hvem som har katalogisert den. Kanskje noen som var ukomfortabel med det, eller ikke forestilte seg at romerne kunne finne på den slags.»

Kan ha vært brukt som torturdildo

Hvis arkeologene har rett, er dette den første romerske dildoen i full størrelse som er funnet. Til nå har man bare kjent til bildegjengivelser eller små miniatyrer.

Men det er ikke sikkert at dildoen har blitt brukt til nytelse. «Den kan ha vært brukt som et torturredskap», forklarer Collins. Seksuelle torturinstrumenter var ikke ukjente i Romerriket, og med sin store størrelse kunne den lett gjøre skade.

Arkeologene holder imidlertid døren på klem for at gjenstanden kan ha hatt andre formål. For eksempel var det vanlig å ha utskiftbare peniser på en religiøs statue som besøkende kunne gni for å bringe lykke.

Romersk sexleketøy

Gjenstanden har flere merker etter redskaper som har hatt som formål å gjøre den glattere.

© The Vindolanda Trust