En rusten metallklump utgravd i Tyskland har vist seg å skjule en ekstremt godt bevart romersk militærdolk med tilhørende slire og belte.
Det usedvanlige funnet ble gjort på en gravplass for romerske soldater som kjempet mot germanerne.
“En så godt bevart kombinasjon av et slikt våpen samt slire og belte finnes det ikke maken til i hele Europa,” skriver de forbløffede forskerne i en pressemelding.

Den enestående dolken ble funnet av arkeologipraktikanten Nico Calmund (tv) i 2019. Det tok ekspertene ni måneder å rense våpenet.
Funnet nær romersk militærleir
Den ca. 35 cm lange dolken ble funnet av den 19-årige arkeologipraktikanten Nico Calmund da han gravde nær byen Haltern am See i Tyskland sammen med arkeologer fra Landschaftsverbandes Westfalen-Lippe* (LWL).
Her lå det i tiden under keiser Augustus fra 27 f.Kr. til 14 e.kr. en romersk hovedleir for en del av de troppene som skulle sørge for ro i keiserens nyervervede provins Germania.
Provinsprosjektet endte brått da oppimot 20.000 romerske legionærer ble slaktet ned i et germansk bakholdsangrep i år 9 e.Kr.
Det tok ni måneder å rense dolken
Nico Calmund fant den rustne dolken i jorddyngene som omgir leirens gravplass. Først trodde han at det var en spiker, men da arkeologene undersøkte funnet, gikk sannheten opp for dem.
Det tok dem ni måneder å rense våpenet og den sølvdekorerte sliren. Ifølge ekspertene er dolken en såkalt pugio som ble brukt til nærkamp. Slitespor viser at dolken har vært i bruk.
Men det er et mysterium hvordan den endte der den ble funnet.
Romerske legionærer ble som regel ikke gravlagt med sine våpen.
Det gjorde til gjengjeld mange av de fremmede soldatene – såkalte hjelpestyrker – som kjempet som leiesoldater for romerne. Det kunne f.eks. være gallere eller germanere.
Alternativt kan en av de romerske legionærene ha bedt spesielt om å få dolken med seg i graven i tilfelle han døde, selv om det ikke var vanlig.