Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dolk romersk

Rustklump skjulte enestående romerdolk

Arkeologer har gjort et bemerkelsesverdig våpenfunn nær en romersk militærleir som ble forlatt for 2000 år siden etter et av Romas mest ydmykende nederlag. En rusten metallklump utgravd i Tyskland har vist seg å skjule en ekstremt godt bevart romersk militærdolk med tilhørende slire og belte. Det usedvanlige funnet ble gjort på en gravplass for romerske soldater som kjempet mot germanerne. “En så godt bevart kombinasjon av et slikt våpen samt slire og belte er det ikke make til i hele Europa,” skriver de forbløffede forskerne i en pressemelding.

LWL/ C. Steimer

En rusten metallklump utgravd i Tyskland har vist seg å skjule en ekstremt godt bevart romersk militærdolk med tilhørende slire og belte.

Det usedvanlige funnet ble gjort på en gravplass for romerske soldater som kjempet mot germanerne.

“En så godt bevart kombinasjon av et slikt våpen samt slire og belte finnes det ikke maken til i hele Europa,” skriver de forbløffede forskerne i en pressemelding.

Dolk romersk

Den enestående dolken ble funnet av arkeologipraktikanten Nico Calmund (tv) i 2019. Det tok ekspertene ni måneder å rense våpenet.

© LWL/ C. Steimer

Funnet nær romersk militærleir

Den ca. 35 cm lange dolken ble funnet av den 19-årige arkeologipraktikanten Nico Calmund da han gravde nær byen Haltern am See i Tyskland sammen med arkeologer fra Landschaftsverbandes Westfalen-Lippe* (LWL).

Her lå det i tiden under keiser Augustus fra 27 f.Kr. til 14 e.kr. en romersk hovedleir for en del av de troppene som skulle sørge for ro i keiserens nyervervede provins Germania.

Provinsprosjektet endte brått da oppimot 20.000 romerske legionærer ble slaktet ned i et germansk bakholdsangrep i år 9 e.Kr.

Det tok ni måneder å rense dolken

Nico Calmund fant den rustne dolken i jorddyngene som omgir leirens gravplass. Først trodde han at det var en spiker, men da arkeologene undersøkte funnet, gikk sannheten opp for dem.

Det tok dem ni måneder å rense våpenet og den sølvdekorerte sliren. Ifølge ekspertene er dolken en såkalt pugio som ble brukt til nærkamp. Slitespor viser at dolken har vært i bruk.

Men det er et mysterium hvordan den endte der den ble funnet.

Romerske legionærer ble som regel ikke gravlagt med sine våpen.

Det gjorde til gjengjeld mange av de fremmede soldatene – såkalte hjelpestyrker – som kjempet som leiesoldater for romerne. Det kunne f.eks. være gallere eller germanere.

Alternativt kan en av de romerske legionærene ha bedt spesielt om å få dolken med seg i graven i tilfelle han døde, selv om det ikke var vanlig.

Les også:

Romersk feltflaske Frankrike
Romerriket

Arkeologer bak forbløffende funn

2 minutter
Vindolanda brev
Romerriket

Livet som romersk gardeprefekt var ualminnelig surt

2 minutter
Lædermus Vindolanda romersk
Romerriket

Arkeologer oppdager barske legionærers myke side

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul