EFE/Román Ríos
Ruinen etter at den ble gravd ut av en sanddyne

Sand reddet romersk bad

Spanske arkeologer mener at et nyoppdaget bad fra romertiden ble invadert av arbeidere fra områdets betydelige fiskeindustri.

For 2000 år siden forsøkte illeluktende romerske arbeidere å kvitte seg med stanken av fiskesaus i en nylig oppdaget badstue fra antikken. Ruinene av det romerske badet er nettopp funnet i sanden ved Kapp Trafalgar utenfor Cádiz i Sør-Spania.

Det er nettopp den hvite sanden i området som har sørget for at de romerske badene er uhyre godt bevart. Da bygningen ble forlatt i løpet av 300-tallet e.Kr., sørget flygesanden for å innkapsle og beskytte en av antikkens perler mot vindens voldsomme herjing og vandalisme.

En av arkeologene tar en pause inne i ruinen.

I et romersk bad steg varmen opp fra hulrom under gulvet.

© EFE/Román Ríos

Selv malingen er bevart

Mens de fleste romerske bygninger som arkeologene graver ut i dag, bare er fundamenter og noen få centimeter høye murrester, er det romerske badet ved Cádiz utrolig godt bevart: Murene er fire meter høye, og vinduene og døråpningene er intakte. Her og der har forskere til og med funnet rester av den røde, hvite og svarte malingen som romerne elsket å dekorere veggene sine med.

De spanske arkeologene mener at badet ble besøkt av arbeidere fra Baelo Claudia. For 2000 år siden var den romerske byen kjent for sin velsmakende garum – en illeluktende fiskesaus som romerne dyppet brødet sitt i og hadde i gryten når de kokte kjøtt.

Etter dagens dont har arbeiderne helt sikkert hatt behov for et langt bad, for garum ble fremstilt av store mengder fiskeinnmat.