Cotswold District Council
Romerske ryttersverd

Sjeldne romerske ryttersverd funnet under metalldetektortreff

Når arkeologer finner romerske sverd i Storbritannia, er det vanligvis snakk om korte infanterisverd. Men en lokal engelskmann med metalldetektor har nå funnet hele to sjeldne ryttersverd.

Museumsfolk fra Cotswold-distriktet i England har nettopp offentliggjort funnet av to romerske ryttersverd med delvis bevarte sverdslirer i tre.

Sverdene, sammen med en liten kobberskål, ble funnet av engelskmannen Glenn Manning under et treff for metallsøkerentusiaster.

Manning, som eier tomten de ble funnet på, bestemte seg raskt for å donere dem til det lokale Corinium Museum i Cirencester.

"Dette er et utrolig viktig funn. Disse to sverdene er bevis på tilstedeværelsen av romerske militære i den nordlige delen av Cotswold-distriktet", sier museumsdirektør Emma Stuart.

Sverdenes autentisitet ble vurdert av professor Simon James fra universitetet i Leicester, og han er enig: "Jeg kan ikke tenke meg at to sverd fra det romerske Storbritannia har blitt funnet på denne måten før", forklarer han.

Skiller seg fra romernes berømte sverd

De to ryttersverdene er av typen som kalles spathas. De er vesentlig forskjellige fra infanterisverdene vi vanligvis forbinder romerne med - gladius.

Mens gladius-sverdene er små og korte stikkvåpen for nærkamp, er spathas-sverdene lange huggvåpen, laget for at en rytter til hest skulle kunne nå fiendens soldater til fots.

Det er imidlertid ikke sikkert at våpnene faktisk stammer fra en romersk kavalerist. Arkeologene mener at de stammer fra rundt 200-tallet e.Kr., da den romerske provinsen Britannia var så plaget av banditter og landeveisrøvere at alle hadde lov til å bære sverd.

Nå skal sverdene analyseres nærmere med røntgenskanning for å finne ut mer om deres opprinnelse.

Se lokale museumsfolk præsentere fundet af de to sværd.