Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stort romersk pengeskap utgravd

Casa del Mitreo er Spanias gullgruve fra romertiden. Utgravningene av villaen begynte for 55 år siden, men nye, spennende funn dukker stadig opp – senest et sjeldent pengeskap.

Consorcio Ciudad Monumental de Mérida

Spanske arkeologer har gravd ut et 3 m langt og 1,5 m dypt pengeskap fra Romerrikets storhetstid. Det lå i ruinene av rikmannsvillaen Casa del Mitreo i byen Emerita Augusta (nåtidens Mérida i det sørvestlige Spania).

Pengeskapet – en såkalt arca ferrata – er ikke så lite av en sjeldenhet. Bare fire andre har overlevd frem til i dag. Dessverre herjet en voldsom brann Casa del Mitreo på 300-tallet e.Kr., og det gikk hardt ut over rommet som pengeskapet sto i.

“Pengeskapet er i dårlig forfatning, for huset styrtet sammen under brannen og knuste det. Vi har bare den forkullede trerammen som pengeskapet var bygd opp om, bronsebekledningen og noen av dekorasjonene på yttersiden”, forklarer arkeologen Ana María Bejarano Osorio, som deltok i utgravningsarbeidet.

Osorios ekspertgruppe håper nå at de kan få satt sammen bitene til et like flott resultat som det arca ferrata som finnes på museet i Zaragoza.

Romerske pengeskap var rikt dekorert. Dette lille eksemplaret på 89 x 95 cm er i dag utstilt på museet i den spanske byen Zaragoza.

© Museo de Zaragoza

Villaen var gigantisk

Selv om arkeologene gikk i gang med å grave ut Casa del Mitreo allerede i 1966, er de langt fra ferdige. Det skyldes pengemangel, men også at villaen ikke er på mindre enn 3386 kvadratmeter.

Eieren var en suksessrik romer, trolig en kjøpmann som utsmykket hjemmet sitt med imponerende mosaikker og skulpturer. Det store pengeskapet hans prydet lokalet hvor han mottok fornemme gjester.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul