Ministero della cultura
Pozzuoli dykkeren arabisk tempel

Sunket arabisk tempel funnet utenfor kysten av Italia

Utenfor Romerrikets enorme havneby Puteoli er det gjort et unikt undervannsfunn. Det vitner om hvordan særlig ett arabisk folk hadde en spesiell plass i romernes hierarki.

Utenfor kysten av Pozzuoli, en italiensk by vest for Napoli, har undervannsarkeologer funnet to romerske altere i marmor, som stammer fra et sunket arabisk tempel.

Tempelet ble bygget av nabateerne, som var allierte av romerne og hersket over et territorium som strakte seg fra Eufrat i dagens Tyrkia til Rødehavet. Riket er spesielt kjent for hovedstaden Petra i dagens Jordan, men hadde også etablert en stor handelsstasjon i Pozzuoli (antikkens Puteoli), som under keisertiden var den største handelshavnen i Romerriket.

«Antikkens Puteoli avslører enda en av sine skatter, som vitner om rikdommen og omfanget av kommersielle, kulturelle og religiøse utvekslinger i middelhavsregionen i den antikke verden», uttaler den italienske kulturministeren Gennaro Sangiulianoi en pressemelding.

Nabateernes keramikk

Nabateerne var blant annet kjent for sin flotte keramikk som var tynn og oftest malt rød med svarte naturmotiver.

© Michael Gunther

Arabisk folk hadde eget kultsted

Arkeologer har lenge visst at Pozzuoli var en smeltedigel for Romerriket. Havnebyen var hovedmålet for den enorme kornimporten fra Egypt til Romerriket, og tusenvis av skip ankom hvert år fra Alexandria med korn som ble distribuert til resten av riket.

Den romerske filosofen Seneca beskrev hvordan havnen var fylt med ekstatiske mennesker når «post-båtene» som kunngjorde at årets første kornleveranse var på vei, kunne ses i det fjerne.

Men det var langt fra bare egyptere som kom til byen. Allerede på midten av 1700-tallet ble det funnet et alter og kulttavler med inskripsjonen «DVSARI SACRVM» («Hellig for Dusares») her. Dette var det første beviset på at nabateerne hadde en stor tilstedeværelse her, ettersom Dusares var en av det arabiske folkets viktigste guder.

Det er også funnet en massiv byste i ruinene av byen, som antas å representere Dusares og i dag oppbevares i Vatikanmuseet.

Oppdagelsen av de nye altrene understreker hvor viktig byen Pozzuoli var for nabateerne, og hvordan de hadde fått lov til å bosette seg og lage sin egen enklave i byen – komplett med sine egne templer og religion.

Selv om nabateernes rike ble annektert av romerne under keiser Trajan i 106 e.Kr., klarte de å bevare mye av sin selvstendighet som romersk provins.

Nabateerne sto for å beskytte rikets østlige grense, men romerne respekterte også folket for deres kunst og evner innenfor handel. De fikk til og med mulighet til å skape et stort handelsnettverk som strakte seg over det meste av Romerriket.

Arkeologer håper å kartlegge hele havnen

Store deler av Pozzuolis antikke havn ligger i dag under vann. I tillegg til funnet av tempelet har dykkere også identifisert restene av blant annet lagerbygninger, den keiserlige administrasjonen og veier.

Arkeologene håper at dette på sikt vil gjøre det mulig å lage en nøyaktig tegning over den unike havnen, hvor det ble bygget tett og religiøse templer lå kloss inntil bygninger der hundrevis av havnearbeidere hadde sin daglige gange.

Baia romersk luksusby under vann

I løpet av de seneste årene har dykkere utforsket store deler av de sunkne romerske byene i Napolibukten. Like utenfor Puteoli lå feriebyen Baia, hvor mange rike romere hadde sine luksusvillaer.

© Atlas Obscura