MIC Italia/Pompeii Parco Archeologico
Gipsavstøpninger i slaverom i Pompeii

Umenneskelige forhold herjet i Pompeii

Det vrimlet av rotter og mus i slaveboligene, viser et nytt funn i et romersk slavehus.

To mus og en rotte gjemte seg i et leirkar da vulkanen Vesuv for 2000 år siden innkapslet den romerske byen Pompeii i en historisk tidskapsel av aske og lavasten.

Leirkaret som de to musene og rotta gjemte seg i, befant seg i et nylig utgravd slavekammer.

Det lille rommet, som inneholdt to primitive senger og to små skuffer, ligger i villaen Civita Giuliana ca. 600 meter nord for Pompeii.

Funnet avslører de uhygieniske forholdene som romerske slaver ofte måtte leve under.

"Denne typen detaljer understreker nok en gang de prekære forholdene og den dårlige hygienen som underklassen levde under på den tiden", forklarer det italienske kulturdepartementet i en pressemelding.

Rommet gir også ny innsikt i slavenes levekår.

Det er for eksempel påfallende at det ikke ble funnet spor etter låser eller lenker som skulle sikre at slavene ikke rømte.

Gipsmøbler fyller nå hele rommet

I likhet med de berømte gipsavstøpningene av ofrene for vulkanutbruddet i Pompeii har arkeologene klart å gjenskape møblene som innredet den romerske slaveboligen.

Selve møblene var for lengst borte, men de hadde etterlatt seg et hulrom under asken.

Det kunne arkeologene fylle med f.eks. gips slik at det gir en perfekt avstøpning av gjenstanden som befant seg i rommet da Pompeii i år 79 e.Kr. ble dekket av et lag av aske.

Gipsavstøpninger i slaverom i Pompeii

Arbeidet med å grave ut villaen Civita Giuliana begynte for alvor i 2017, da politiet ble oppmerksom på at ranere drev ulovlige utgravinger i villaen.

© MIC Italia/Pompeii Parco Archeologico