Mennesker i bur var dyrehagenes trekkplaster. Folk betalte gladelig for å glane på inuitter, afrikanere og søramerikanere.

1880-årene: Mennesker ble stilt ut i zoologiske hager

Europeere og amerikanere strømmer til utstillinger av afrikanske slavekvinner og blodtørstige kannibaler i zoologiske hager. De makabre opptrinnene skulle blant annet rettferddigjøre Vestens undertvingelse av Afrika og Østen på 1800-tallet.

Dyrehage stilte ut inuitter, masaier og aboriginer

Mennesker fra fjerne himmelstrøk som Afrika og Østen ble sett på som primitive, tilbakestående og brutale i Vesten, for knapt noen hadde besøkt disse stedene på 1800-tallet.

Samtidig hungret europeere etter det ukjente og særpregede, og det forsto underholdningsagenter og dyreparker i land som Tyskland, Frankrike og England snart å utnytte. De fraktet australske aboriginer, Masai, inuitter, afrikanere og singalesere til Europa og Amerika, og utsatte dem for stor suksess i for eksempel dyrehager og naturparker. Som en del av denne tradisjonen ble det for eksempel bygd en Kongolandsby i Frognerparken i Oslo til 100-årsjubleet for den norske Grunnloven, og på fem måneder hadde utstillingen 1,4 millioner besøkende.

Utstillingene passet makthaverne godt

De utstilte gikk ofte en uhyggelig skjebne i møte som ofre for sykdom, hjemlengsel, ydmykelse og selvmord. Etnografer og underholdningsagenter fremstilte de utenlandske folkene som mindreverdige og dyriske – noe datidens konger og politikere gladelig brukte som påskudd for å kolonisere verden.

Les om Ulrikaab fra Hamburg Zoo

Inuitten Ulrikaab fra Newfoundland var en av stjernene i Hamburg Zoo på slutten av 1800-tallet. Les hele artikkelen om Ulrikaab og andre mennesker i apebur i Historie nr. 10/2014.

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i