Københavns Universitet

Steinaldermennesker bar makabre smykker

I verdens første storby har arkeologer gjort et 9000 år gammelt funn som viser at innbyggerne hadde en bisarr smak.

Çatalhöyük i det sørlige Tyrkia regnes som verdens første storby. I mellom år 7100 og 5700 f.Kr. bodde det opp mot 8000 mennesker i byen. Et nytt funn avslører at smaken deres var temmelig makaber når det gjaldt smykker.

Under utgravningene er det dukket opp to mennesketenner. Det var boret hull i dem, slik at det kunne trekkes en snor gjennom dem.
Arkeologer under ledelse av Scott Haddow fra Københavns Universitet mener at innbyggerne bar mennesketennene som smykker.

Mens de fleste nok synes at funnet virker en smule ekkelt eller makabert, er arkeologene derimot imponert:

“Gjennomboringen av mennesketennene var en oppgave som ble utført av individer som hadde den nødvendige kunnskapen om teknologien, materialene og redskapene” som krevdes for å arbeide med det vanskelige materialet.

På det prehistoriske museet i byen Weimar har tyske eksperter skapt en modell av Çatalhöyük slik storbyen så ut 7000 år f.Kr.

© Wolfgang Sauber, Museum for Prehistory in Thuringia

Var det farfars tenner?

Det er første gang arkeologer har funnet denne typen smykker i Midtøsten. Nærstudier av tennene viser at de stammer fra to forskjellige personer, og at de er tenner fra voksne.

"Dette valget av materiale – og det at det var så sjeldent – tyder på en dypere symbolverdi", forklarer de danske arkeologene.

Ifølge arkeologer kan de to tennene ha tilhørt betydningsfulle familiemedlemmer, og kanskje ble de båret som enten beskyttende amuletter eller for å minnes forfedrene.