Vanntunnel førte Maya-indianerne direkte til dødsriket

En underjordisk vanntunnel har dukket opp under et mayatempel i Mexico. Forskerne mener at tunnelen skulle lede de avdødes sjeler til dødsriket.

The Temple of Inscriptions har vært under utgravning siden 2012, men først i 2016 fant man frem til den underjordiske vanntunnelen.

© Jan Harenburg/Wikipedia

Livet begynner og slutter med vann, het det seg blant mayaindianerne, og nå har en gruppe forskere funnet et håndfast bevis på at mayaene mente det bokstavelig.

Under et mayatempel - det såkalte "Temple of Inscriptions" - i Palenque-området i Mexico, har man nemlig funnet en underjordisk vanntunnel.

Gravkammer nær vann

Tunnelen er laget av stein og er 60 cm brei og 60 cm lang. Den er plassert direkte under gravkammeret der den tidligere Maya-lederen Pakal ligger begravd, og det er ikke tilfeldig, ifølge Arnoldo Gonzales, som leder utgravningen av tempelet i Palenque:

"Vi har funnet en inskripsjon som forteller at en gud "vil guide de døde mot underverdenen ved å dyppe dem i vann slik at de kan bli mottatt." Derfor sørget mayaindianerne for å begrave Pakal så nær vann som mulig," sier han.

Veien til dødsriket

Forskerne regner med at Pakals gravkammer ble bygd på toppen av en kilde mellom 683 og 702 e.Kr. Deretter bygde man tunnelen, som skulle lede vannet under gravkammeret til en sti foran tempelet for å gi Pakals sjel en direkte vei til dødsriket da han døde.

Pakal fungerte som leder for mayaindianerne i 68 år og er særlig kjent for å ha igangsatt noen av de mest bemerkelsesverdige inskripsjonene og byggverkene i Palenque.

Utgravningen av the Temple of Inscriptions har vart siden 2012, og forskerne håper at utgravningen kan skaffe mer kunnskap om mayaindianerne og deres kultur.