Peyroteo-Stjerna et al./European Journal of Archaeology

Verdens eldste mumie er fra Portugal

Lenge før Egypts forfinede mumifiseringsprosess brukte europeere en stolpe, tau samt et bål til å konservere lederne sine.

De fleste forbinder nok mumier med Egypt og Sør-Amerikas store sivilisasjoner, men nå konkluderer svenske og portugisiske arkeologer med at verdens eldste mumie er fra Portugal.

Ifølge forskerne er den vel 8000 år gamle mumien fra bredden av elven Sado ca. 1000 år eldre enn sine nærmeste konkurrenter, de såkalte Chinchorro-mumiene fra Chile.

Funnet av den portugisiske rekordholderen ble gjort allerede på 1960-tallet ved Sado-elven i det sørvestlige Portugal. I elvedalen fant arkeologer den gang en rekke skjeletter, som først nå er blitt nærmere undersøkt.

Svenske og portugisiske arkeologer studerte fotografier fra utgravningsarbeidet, og ut fra dem konkluderer de med at minst én av de døde var blitt mumifisert av mennesker.

Mumien var lettere å bære

Ifølge forskerne foregikk mumifiseringen ved at den avdøde ble bundet til en stolpe på en forhøyning – slik at kroppsvæskene kunne renne bort. Forskerne mener også at det trolig ble tent et bål, slik at varmen sakte kunne tørke ut kroppen.

Flere av de andre likene bærer preg av å ha gjennomgått en lignende behandling. Hovedformålet med mumifiseringen har sannsynligvis vært å gjøre liket lettere å bære over større avstander, mener forskerne.