Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sivilisasjoner - Vikinger

Aprilsnarr: Vikingene hadde perlemor på hjelmene

Funnet av restene av et østersverksted på Jæren avslører at vikingene kledde hjelmene med perlemor. Østersskjell med perlemor symboliserte vikingenes suksess på slagmarken og kunne samtidig blende fienden i krig.

I går kunne vi fortelle nyheten om et sensasjonelt funn av en hjelm fra vikingtiden - hjelmen var pyntet med funklende perlemor, som vikingerne brukte til å blende fiender med i kamp.

Vi må i dag innrømme at den nyheten var like falsk som ryktene om at vikingene hadde horn på hjelmene. Håper dere hadde en morsom 1. april :)

__

Det har lenge vært en utbredt misforståelse at vikingene bar horn på hjelmen. Nå avliver en arkeolog myten en gang for alle. Det var nemlig østers som prydet vikinghjelmene.

Østersverksted omskriver historien

En viking gjorde seg fortjent til å bære et østersskjell på hjelmen når han hadde vært på sin første reise og drept minst én fiende.

Som bevis på sin seier oppsøkte han østerssmedens verksted. Og det er altså restene av et slikt verksted som nå har dukket opp på Refsnes på Jæren.

Her slipte og boret østerssmeder i skjellene slik at de kunne festes på hjelmene.

"Det er første gang vi står med det som har vært et ekte østersverksted," sier Ulla Bjørnstjerne, arkeolog ved Det skandinaviske vikinginstituttet.

Potetåker ga funnet

Det var en potetåker på Refsnes i Hå kommune på Jæren som førte arkeologene på sporet av det sensasjonelle funnet.

"Vi skulle til å vende jorden da jeg oppdaget at det var umulig å grave," sier bonde Guttorm Obrestad. Med forundring innså han at jorden var fylt med østersskjell.

En stor kærlighetserklæring

Østersskjellene var strategisk viktige når vikingene dro på tokt.

"Når solen traff perlemoren i østersskjellet, skapte det så kraftig gjenskinn at fienden ble blendet," sier Ulla Bjørnstjerne.

Hun sier at funnet bidrar med en helt ny forståelse av klassiske vikingsagn som "Perlemorskrigeren med den funklende hjelmen".

"Østersskjellene hadde høy status, og det var en helt spesiell kjærlighetserklæring når en kriger lot en kvinne pusse østersen hans," sier Ulla Bjørnstjerne.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul