Avføring avslører: Vikingene ga oss KOLS

Forskerne har lenge diskutert hvorfor lungesykdommer som KOLS og emfysem forekommer så hyppig i dag. Nå viser det seg at de livsfarlige lungesykdommene stammer fra vikingene.

Vikingene var så sterkt angrepet av parasitter at organismen deres utviklet et forsvar mot dem – et forsvar som kan føre til lungesykdommer.

Vikingene ga oss lungesykdommer

Lungesykdommer som emfysem og KOLS er nedarvet fra vikingene. Det er konklusjonen fra en gruppe forskere ved Liverpool School of Tropical Medicine, som har foretatt en undersøkelse av avføring fra vikingtiden.

Ifølge forskerne var vikingene sterkt angrepet av innvollsorm som gjorde at kroppen utviklet et protein kalt alfa-1-antitrypsin (A1AT), som beskyttet mot de sykdommene som ormene kunne utløse.

Men nettopp det proteinet har ført til at vi i dag er mottakelige for sykdommer som emfysem, KOLS og andre lungesykdommer.

Danske latriner avslører ormangrep

Det massive angrepet av innvollsorm har forskerne funnet ved å granske latriner i en vikingbosetning fra år 1018-1030 ved byen Viborg i Danmark. Jordprøver gjorde det mulig å legge 1000 år gamle parasittegg fra vikingenes avføring under mikroskopet.

Analysenne av eggenes DNA viste at både vikingene og husdyrene deres var sterkt plaget av parasitter. Ifølge professor Richard Pleass har nettopp disse angrepene lokket frem proteinet som i dag utvikler lungesykdommer som KOLS:

"Vikingene må ha spist forurenset mat, og parasittene har derfor spredt seg til forskjellige organer, inkludert lunger og lever, der proteasene de utløste, har forårsaket sykdommer.".

Les mere: Romerne ble fortært av innvollsorm og parasitter

Proteinet førte i stedet til lungesykdommer

A1AT skulle beskytte vikingene mot det enorme ormeangrepet de ble utsatt for, og virket proteinet som det skulle, ville det beskytte lungene og leveren mot de skadelige proteasene.

Men var proteinet defekt, førte det til antitrypsinmangel, som er den prosessen som i dag fører til lungesykdommer som astma samt KOLS, pluss leversykdommer som skrumpelever.

Forskerne vil nå nærmere undersøke DNA fra vikingers avføring for å finne ut mer om de personene som spredte parasittene i vikingtiden.

Vil du vite mer om vikingtiden - les videre her