Shutterstock

Berømt runestein advarer om Ragnarok

Svenske eksperter mener at en viking reiste Rök-runesteinen fordi dommedag ventet rett om hjørnet.

Et team av svenske forskere har kommet med et nytt forslag til hva teksten på den berømte Rök-runesteinen fra år 800 e.Kr. betyr.

Steinen står i Östergötland i Sverige og har med sine 28 linjer og 760 runer den lengste runeinnskriften som noensinne er funnet.

På 1800-tallet klarte forskere å dekode steinens ordlyd, men teksten er så kryptisk at betydningen er uklar.

Eksperter fra universitetene i Uppsala, Göteborg og Stockholm har nå i fellesskap utarbeidet en teori som kanskje kan forklare hvorfor Rök-steinen i sin tid ble reist.

En mann ved navn Varin reiste den til minne om sønnen Vamod. Runene omtaler Vamod som "dødsdømt av skjebnen".

“Vi vet at det var solstormer som gjorde himmelen rød og ga svært kalde somre i denne perioden” Runologen Henrik Williams fra Uppsala Universitet.

Ifølge Henrik Williams, runolog fra Uppsala Universitet, finnes denne formuleringen bare på Rök-steinen.

Ordvalget fikk forskerne til å tenke i mytologiske baner, og flere steder på steinen er det henvisninger til en konkret mytologisk begivenhet: Ragnarok - verdens undergang.

I vikingenes mytologi innvarsles Ragnarok av den eksepsjonelt kalde fimbulvinteren. Og nettopp været var ekstra kjølig på den tiden da Rök-steinen ble reist:

“Vi vet at det var solstormer som gjorde himmelen rød og ga svært kalde somre i denne perioden," forklarer Henrik Williams.

Forskernes tese er at Varin var overbevist om at Odin hadde kalt Vamod til seg fordi Ragnarok sto for døren.