Tamás Retkes

Berømt vikingkonges mynt funnet i Ungarn

Arkeologer leter etter forklaring på hvordan mynten kan ha havnet så langt mot sør.

Da metalldetektorentusiasten Zoltán Csikós gransket den lille mynten han nettopp hadde funnet, kunne han straks se at den var sjelden. Selv om mynten var ganske slitt, kunne han se inskripsjonene «HARALD REX NO» og «VLF ON NIDARNE» på mynten.

Csikós tok med seg mynten til det lokale museet i Szekszárd i det sørlige Ungarn. Her kunne museumsfolkene raskt konstatere at det var en mynt slått av en legendarisk norsk konge: [Harald Hardråde] (https://historienet.no/sivilisasjoner/vikinger/den-siste-vikingkongen?) (1015–1066), som av mange historikere regnes for å være den siste egentlige vikingkongen.

Funnet har vakt jubel i Ungarn, hvor det aldri før har dukket opp vikingmynter som denne.

I en bok fra 1865 kan man se bedre hvordan Harald Hardrådes mynt opprinnelig så ut.

© C. I. Schive

Korstog brakte mynten sørpå

Arkeolog og doktorgradsstudent Máté Varga fra Szeged-universitetet har flere teorier om hvordan mynten har kommet til det sørlige Ungarn.

«Mynten kan ha blitt brakt til det ungarske kongeriket av handelsreisende, eller den kan ha vært i omløp i vestlige kongeriker, og ha kommet til landet på den måten.»

Ifølge Varga kan krig også ha brakt mynten til Øst-Europa.

«Det finnes også bevis for at en norsk hær marsjerte gjennom Ungarn på denne tiden. I 1110 e.Kr. var deltakerne i korstoget til Det hellige land på vei hjem. Anført av den norske kong Sigurd 1. reiste de gjennom Ungarn.»