Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vikingenes berserker gikk ifølge sagaene amok i møtet med sine fiender og raste rundt på slagmarken som gale. I rent raseri kunne de til og med finne på å bite i skjoldene sine.

© Shutterstock
Sivilisasjoner - Vikinger

Bulmeurt fikk vikingene til å gå berserk

En ny undersøkelse indikerer at vikingtidens beryktede berserker spiste giftig bulmeurt for å kunne gå amok på slagmarken.

“De gikk berserkgang og mistet sin menneskelige natur når de ble sine. De stormet av gårde – gale som hunder – og fryktet verken ild eller jern”.

Slik beskriver den islandske Eyrbyggja saga vikingenes berserker, som i en form for transe gikk løs på sine fiender.

Nå mener en ekspert som har spesialisert seg på den historiske bruken av planter å ha funnet forklaringen på hvordan krigerne oppnådde sin rus: De spiste bulmeurt (Hyoscyamus niger).

Bulmeurt funnet i grav

En populær myte er at berserkene spiste rød fluesopp (Amanita muscaria), som er kjent for sin hallusinogene effekt.

Men ifølge Karsten Fatur, etnobotaniker på Ljubljanas universitet i Slovenia, passer berserkenes adferd langt bedre på effekten av bulmeurt. Og frø fra den giftige og temmelig illeluktende planten er bl.a. funnet i en liten pung i en vikinggrav nær Hobro.

Både den røde fluesoppen og bulmeurten kan ifølge Fatur føre til mer krefter, bevissthetsutvidelse, avsindig adferd og ansiktsrødme, som beskrives i sagatekster om berserkene.

Hadde smertestillende effekt

“Men i tillegg til disse symptomene har Hyoscyamus niger også en smertestillende effekt som ikke oppnås ved Amanita muscaria, hvilket kan forklare beretningene om berserkenes angivelige usårlighet”, skriver Karsten Fatur i Journal­ of Ethnopharmacology.

Ifølge forskeren varer bivirkningene (f.eks. synsforstyrrelser) etter inntak av bulmeurt i dagevis, noe som ikke gjelder for rød fluesopp. Også det passer med sagaene.

Forsøk viser dessuten at folk som har spist bulmeurt kan miste evnen til å gjenkjenne ansikter. Det forklarer hvorfor berserkene til tider gikk amok overfor både venner og fiender.

Les også:

Vikinger

Virile vikinger bremset irsk katastrofe

2 minutter
Vikinger

Vikingene tok med cannabis til Nord-Amerika

2 minutter
Vikinger

Vikingenes glemte guder hadde mange talenter

7 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul