DNA-jegere jakter på sannheten om berømt vikinghøvding

Han var forfaren til Wilhelm Erobreren - og dermed også til det engelske kongehuset, og nå ønsker rettsmedisinere å avsløre om vikinghøvdingen, Rollo, opprinnelig kom fra Danmark eller Norge.

Forskere samler DNA fra Rollo-slektens gravsted i Fécamp-klostret i Normandi.

© Vegard Strømsodd/Explico

Rettsmedisinske eksperter fra Norge og Danmark har akkurat lirket lokket av en sarkofag i Normandi for å en gang for alle få svar på spørsmålet: Hvor kom den mektige vikingherskeren, Rollo, fra?

For å slå fast hvorvidt Rollos slekt opprinnelig kom fra Norge eller Danmark, skal et kjeveparti med åtte tenner nå underkastes DNA-analyser ved universitetet i både Oslo og København.

Svaret vil også ha betydning for det engelske kongehuset, da slekten deres nedstammer fra Rollo.
FAKTA: HVEM VAR ROLLO?

  • Rollo (ca. 846-927) sto i spissen for en gruppe skandinaviske vikinger som på begynnelsen av 900-tallet herjet og plyndret langs Seinens bredder.

  • Da Rolle opptrer som nordmann i islandske og norske sagaer, men som dansk i normanniske krøniker, er hans opphavssted omstridt.

  • Men uansett hvor han kom fra, så var Rollo til så stort besvær for den frankiske kongen, Karl den Enfoldige, at han i 911 tilbydde Rollo den nordøstlige delen av riket sitt for å få slutt på plyndringstoktene.

  • Rollo og hans normanner - ”menn fra nord” – slo seg ned i Normandi, og ble herkere over området.

Rollo var sin egen øks smed, og etter en blodig karriere som viking, endte han opp som hersker over Normandi.

© WikiCommons

Jakter på Rollo via oldebarnet

Engang satt de åtte tennene fra sarkofagen i Fécamp-klosteret i Normandi i nedre del av munnen til Rollos oldebarn, Richard 2. av Normandi (963-1026).

Siden hans sarkofag i domkirken i Rouen er tom, kan ikke ekspertene undersøke levningene etter selve Rollo.

Tennene fra en nær slektning er imidlertid nesten like bra, og siden arvematerialet bevares bedre i tenner enn knokler, er forskerne optimistiske med hensyn til å finne inntakt DNA.

I løpet av århundrenes løp har Rollos levninger gradvis forsvunnet fra sarkofagen hans i Rouen. Så i stedet må forskere DNA-undersøke slektningene hans.

© WikiCommons

Tidligere undersøkelser har avslørt DNA-forskjeller mellom danske og norske vikinger, og derfor håper forskerne at det vil være mulig å matche den ene eller den andre viking-nasjonaliteten med arvematerialet fra Rollo-slekten.

Den engelske tronen står på spill

Rollos opphav er av særlig interesse, fordi den herskerslekten som han grunnla i Normandi senere erobret England, og inntok den engelske tronen.

Tipptippoldebarnet Wilhelm Erobreren (1028-1087) satte over kanalen, og red ned angelsakserne med sin overlegne normanniske rytterhær i slaget ved Hastings i 1066. Samme år ble han kronet som konge av England i Westminster Abbey.

I oktober 1066 braste normannernes kavaleri inn i angelsaksernes skjoldborg ved Hastings i det sørøstlige England. Slaget plasserte Rollos etterkommer på den engelske tronen.

© WikiCommons

Den nåværende engelske dronningen, Elizabeth 2., er etterkommer av Wilhelm Erobreren, og dermed også etterkommer av Rollo. Så på den måten stammer det engelske kongehuset fra enten Danmark eller Norge.

Tiden vil vise hvilket land som får æren av å stå som opphavsland til Rollo og det engelske kongehuset.

DNA-resultatene ventes å være klare til høsten.