Død vikingkonge skapte mirakler i graven

Vikingkongen Olav Haraldsson ble utropt til helgen fordi uforklarlige mirakler fant sted i kirken der han ble begravd. Nå har forskere funnet restene av kirken.

Ifølge den islandske historikeren Snorre døde Olav den hellige av tre sår i brystet under en blodig kamp mot en bondehær.

© Wikimedia

Olav Haraldsson - bedre kjent som Olav den hellige - falt i slaget på Stiklestad av et øksehogg i brystet under kamp i år 1030.

Han ble begravd i Klemenskirken i Trondheim, og da kisten ble åpnet igjen året etter, sto miraklene ifølge legenden nærmest i kø.

Blant annet hadde ikke liket av ham gått i forråtnelse, og hår og negler hadde fortsatt å vokse.

Derfor ble han kåret til helgen og flyttet til en stor katedral.

Siden ble Klemenskirken jevnet med jorden, og stedets plassering har vært et mysterium til nå.

Avgjørende funn

Olav den hellige var en populær konge, og selv om det har gått nesten tusen år siden han døde, lever historiene om ham fortsatt i beste velgående:

Han innførte kristendommen i Norge, gikk til krig mot både Danmark og Sverige, døde som martyr, ble utropt til helgen, og han har satt sitt preg på det norske riksvåpenet.

Derfor er det helt avgjørende at restene av Klemenskirken i Trondheim nå er funnet, forteller Anna Petersén fra Norsk institutt for kulturminneforskning.

Arkeologer regner med at dette er restene av alteret der Olav den helliges kiste ble plassert etter at han ble utropt som helgen.

© NIKU - Norsk institutt for kulturminneforskning

Unikt for Norges historie

Særlig restene av alteret der Olav den helliges kiste ble plassert, er et viktig funn.

'Alt det som skjedde rundt Olav den hellige er helt unikt for Norges historie, både når det gjelder religion, kultur og politikk. Mye av Norges nasjonale identitet ble etablert ved Klemenskirken i Trondheim. Det var her alt begynte," sier Anna Petersén.