De fem ringborgene Aggersborg ved Limfjorden, Fyrkat ved Hobro, Nonnebakken i Odense, Trelleborg i Slagelse og Borgring i Køge ble bygget under Harald Blåtanns regjeringstid på slutten av 900-tallet.
Borgene er dermed knyttet til både vikingtiden og kongeriket Danmarks tidligste historie. Det finnes også ringborger utenfor Danmarks grenser, blant annet Trelleborg og Borgeby i Skåne, som begge trolig ble bygget av Harald Blåtann i samme periode. De er imidlertid ikke inkludert på UNESCOs liste.
Ny status kommer publikum til gode
Inkluderingen er ikke bare en ære. Borgenes nye status vil tiltrekke seg turister og komme forskning og formidling til gode, mener museumsfolkene bak borgene.
Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet, som eier Trelleborg og Fyrket, har store planer.
"UNESCO-nominasjonen støtter Trelleborgs pågående planer om å rekonstruere en del av Harald Blåtanns borg i 1:1-størrelse - Den gjenskapte borgen - som vil danne rammen for fremtidige formidlings- og forskningsprosjekter om vikingtidens krigere, borger og samfunn. Det er helt fantastisk at Harald Blåtanns ringborger nå er anerkjent som verdensarv, og vi gleder oss til å realisere de spennende formidlingsideene i løpet av få år", uttaler Willerslev i en pressemelding.
De danske ringfortene er langt fra de eneste som har fått æren av å komme på UNESCOs liste i år.
Blant de andre nye på listen er oldtidsbyen Jeriko på Vestbredden, det jødiske kvarteret i den tyske byen Erfurt og Maison Carrée, et romersk tempel i den sørfranske byen Nîmes, ifølge UNESCO.