Gjenskapt: Se 17 av vikingenes ville knallfarger

Ut fra gamle malingrester har en dansk kjemiker og konservator klart å gjenskape paletten av flotte – og sterke – farger som vikingene malte med for å understreke sin høye status.

Histories grafiker har fargelagt bildet med noen av de 17 fargene fra vikingtiden som Nasjonalmuseet har funnet frem til.

© Shutterstock/Carsten Yttesen

Vikingene ville ha fnyst hånlig av trenden med vegger i grå og hvite nyanser.

For fargepaletten i vikingtiden var spekket med skarpe farger.

Det er konservator Line Bregnhøi og kjemiker Mads Christian Christensen fra Nationalmuseet i Danmark som har kreert den fargerike paletten.

17 farger fra vikingtiden.

© Nationalmuseet

Gammel maling avslører sin farge

Fargene er gjenskapt ut fra malingrester som er funnet på trestykker i en vikinggrav i Jelling på Jylland og på den såkalte Hørning-planken, som stammer fra ca. 1060.

Hørningplanken.

© Nationalmuseet

Derfor har det vært nødvendig med kjemiske analyser av restene for å se hvilke mineraler som har vært i malingen – og dermed hvilken farge den opprinnelig har hatt.

Pangfarger ga status

De kraftige fargene har vært en måte å symbolisere status på, fordi fargene har vært sjeldne.

Mineralet arsensulfid har skapt de gule fargene, og det fins for eksempel i Tyskland og Tyrkia. Og den røde fargen er laget på cinnober, som kommer fra Spania. De er altså importert fra andre land, og det har naturligvis vært en dyr affære.

“Prisen på fargene har trolig vært så høy at det ikke har tillatt at man kunne male store flater med cinnober og auripigment (rødt og gult, red.). Det har trolig bare vært mindre detaljer som man har fremhevet med disse pigmentene, noe som har vært tilfellet med slangemotivet på Hørning-planken,” sier Mads Christian Christensen.