Shutterstock
Viking

Hadde vikingene tatoveringer?

Ifølge en arabisk reisende på 900-tallet var vikingenes kropp dekket av forskjellige mønstre. Men arkeologer og forskere debatterer fortsatt om vikingene virkelig var storforbrukere av tatoveringer.

I filmer og TV-serier blir vikinger ofte fremstilt som fysisk imponerende med tatoveringer som dekket kroppen. Men om skandinavene virkelig var tatovert, er uklart.

Forskerne har i alle fall ingen arkeologiske bevis for at vikingene har pyntet seg med tatoveringer. Huden forsvinner raskt etter begravelsen, og skjelettene fra vikingtiden som er blitt funnet, kan ikke brukes til å fastslå om vikingene hadde tatoveringer.

En rekke andre spor peker imidlertid i retning av at vikingene kan ha pyntet seg med mønstre og farger.

Vikingene var dekorert

Et av de viktigste sporene er en skriftlig beretning av den arabiske reisende og diplomaten Ahmad ibn Fadlan, som møtte en gruppe svenske vikinger på en handelsreise i dagens Russland omkring år 921.

Ifølge ibn Fadlan var vikingene «høye som daddelpalmer og rødmussede», og kroppen deres var dekorert «fra fingertupp til hals» med «en samling av trær, figurer og lignende».

Ibn Fadlan beskriver etter alt å dømme tatoveringer, men noen historikere mener at vikingene bare hadde malt kroppen med forskjellige mønstre og klassiske vikingsymboler.

Nåler funnet i Danmark

En annen ledetråd er tatoveringsnåler fra bronsealderen, som er funnet i Danmark. Perioden strakte seg fra ca. 1700 f.Kr. til 500 f.Kr., og funnet viser at skandinaver i hvert fall tatoverte seg i århundrene før vikingtiden.

Derfor var tatoveringskunsten sannsynligvis kjent i vikingtiden også, men hvor utbredt tatoveringer var og nøyaktig hvordan de så ut, kan ikke forskerne si med sikkerhet.

Viking

Hvis vikingene hadde tatoveringer, har de trolig bestått av de klassiske vikingmønstrene som er funnet på blant annet runesteiner og smykker.

© Shutterstock