Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hva drev vikingene med i fritiden?

Vikingene plyndret og voldtok, men fritiden gikk med til sport og brettspill.

Vikingene elsket sport og brettspill

Ofte får man inntrykk av at det eneste vikingene interesserte seg for, var å plyndre og voldta. Men det er langt fra tilfellet. Vikingene slo like gjerne tiden i hjel – men da med sport og brettspill.

Foruten styrkeprøver som bryting var vikingene også ivrige på ballspill. Et populært spill blant islendingene var for eksempel knattleikr – en kontaktsport med ball og balltre. Spillreglene har gått i glemmeboken, men ut fra sagaene er det ingen tvil om at kampene var voldsomme.

Slo motstander i hjel etter forsmedelig tap

Egil Skallagrimsson forteller blant annet i sin saga at han som 12-åring konkurrerte mot en yngre gutt som var bedre enn ham selv. På et tidspunkt ble Egil så lei av å tape at han angrep motstanderen med balltreet. Han ble jaget bort, men kom senere tilbake og slo motstanderen i hjel med en øks.

Vikingene spilte brettspill for å bevise intelligens

Brettspill og tilhørende brikker har arkeologer funnet flere eksempler på i vikinggraver. Forskerne mener at ledende vikinger spilte brettspill for å demonstrere intelligens og strategiske evner.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul